Jak nejlépe archivovat víno

26. listopadu 2007, 00:00 - Petr Kučera
26. listopadu 2007, 00:00

Jaký je nejvhodnější způsob pro archivaci vína v soukromém sklepě v rodinném domku? Mám lahve skladovat vodorovně, svisle, nebo to záleží na druhu vína? Uvažuji o archivaci přívlastkových vín po dobu zhruba dvou až pěti let. Mám během této doby lahve otáčet? Jak často?

Ladislav Mareš

Lahve rozhodně skladujte vleže tak, aby víno vždy smáčelo korek. Ideální teplota je od 8 do 14 stupňů Celsia. Láhve neotáčejte, ale nejlépe po půl roce ochutnávejte, abyste měl přehled o tom, co se v lahvi děje. Můžete tak zachytit nežádoucí změny ve víně včas. Nezapomeňte též zajistit dostatečnou vlhkost ve sklepě. Jinak by mohlo dojít k odsychání korků a následnému protečení vína.

Branko Černý, sommeliér

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče