Jak nejlépe archivovat víno

26. listopadu 2007, 00:00 - Petr Kučera
26. listopadu 2007, 00:00

Jaký je nejvhodnější způsob pro archivaci vína v soukromém sklepě v rodinném domku? Mám lahve skladovat vodorovně, svisle, nebo to záleží na druhu vína? Uvažuji o archivaci přívlastkových vín po dobu zhruba dvou až pěti let. Mám během této doby lahve otáčet? Jak často?

Ladislav Mareš

Lahve rozhodně skladujte vleže tak, aby víno vždy smáčelo korek. Ideální teplota je od 8 do 14 stupňů Celsia. Láhve neotáčejte, ale nejlépe po půl roce ochutnávejte, abyste měl přehled o tom, co se v lahvi děje. Můžete tak zachytit nežádoucí změny ve víně včas. Nezapomeňte též zajistit dostatečnou vlhkost ve sklepě. Jinak by mohlo dojít k odsychání korků a následnému protečení vína.

Branko Černý, sommeliér

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče