Menu Zavřít

Jak naložit s elektroodpadem

19. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Poplatek za ekologickou likvidaci starých spotřebičů je podle zákona obsažen již v ceně nového výrobku. Na základě toho může každý, kdo kupuje nový výrobek, odevzdat starý zdarma prodejci k likvidaci. Poté, co je zboží prodáno spotřebiteli, putuje poplatek zpět k výrobci a ten jej následně převede například společnosti Asekol.

Poplatek za ekologickou likvidaci starých spotřebičů je podle zákona obsažen již v ceně nového výrobku.

Na základě toho může každý, kdo kupuje nový výrobek, odevzdat starý zdarma prodejci k likvidaci.

Poté, co je zboží prodáno spotřebiteli, putuje poplatek zpět k výrobci a ten jej následně převede například společnosti Asekol. Ta zajišťuje plynulý odvoz staré elektroniky od prodejců ke zpracovatelům.

Má povinnost zajistit jeho ekologickou likvidaci a recyklaci tak, aby 85 procent ze starého zboží bylo možné znovu použít ve výrobě.

BRAND24

„Máme na starosti výpočetní a kancelářskou techniku, spotřební elektroniku a zařízení pro sport a volný čas včetně hraček,“ říká jednatel Asekolu Jan Vrba. „Odvážíme staré spotřebiče ze sběrných dvorů ve městech a obcích, z obchodů a servisů,“ vysvětluje. Podle něho bylo zapotřebí počkat určitý čas, než se nový systém rozběhl, protože novela zákona o odpadech určila poněkud jinou organizaci likvidace elektroodpadu. Zatímco dříve se odvážel především z obcí, nově bylo zapotřebí uzavřít smlouvy i s prodejci a vybranými servisy. „Zatímco v lednu jsme měsíčně zajistili odvoz a likvidaci 50 tun elektroodpadu, nyní je to už 350 tun měsíčně,“ říká Vrba.

Oddělit a znovu vrátit do výroby lze například železo, hliník nebo měď. „Na zpracovatelské firmy organizujeme pravidelná výběrová řízení, abychom dosáhly co nejnižší ceny,“ tvrdí Vrba s tím, že u těchto firem si provádí i vlastní audity. Firma má smlouvy s výrobci elektroniky, jako je Panasonic, Sony, Philips, Samsung, LG. Zakladateli Asekolu jsou společnosti BaSys CS, Fast, JVC Czech, LG Electronics CZ, Mascom, Panasonic Czech Republic, Philips Česká republika, Samsung Electronics, Sony Czech, a Thomson multimedia Czech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).