JAK NA TO

20. října 2003, 00:00 - admin
20. října 2003, 00:00

Katalánský tuňák Pro přípravu tohoto studeného jídla, které bývá součástí studeného bufetu, budete potřebovat: konzervu tuňáka (může být v olivovém oleji i ve vlastní šťávě), 6 moučnatých brambor, 4 stroužky česneku, 25 cl olivového oleje, jeden žloutek, lžíci citrónové šťávy a sůl.

Katalánský tuňák

Pro přípravu tohoto studeného jídla, které bývá součástí studeného bufetu, budete potřebovat: konzervu tuňáka (může být v olivovém oleji i ve vlastní šťávě), 6 moučnatých brambor, 4 stroužky česneku, 25 cl olivového oleje, jeden žloutek, lžíci citrónové šťávy a sůl. Omyté brambory se slupkou vařte ve vroucí vodě po dobu 20 minut. Mezitím si připravte alioli (majonézovou omáčku). V hmoždíři rozdrťte česnek s trochou soli. V mixéru (můžete i metlou ručně) připravte majonézu, jak se má, tedy postupně, nejprve trocha oleje, pak žloutek a pak zas olej, až nakonec přidejte citronovou šťávu a česnek. Brambory slijte, oloupejte a v mixéru vytvořte pyré, do kterého rozmixujte tuňáka a přidejte omáčku. Tuto směs navršte do podlouhlé formy a dejte na 2 až 3 hodiny do lednice. Před podáváním vyklopte na podnos a ozdobte listy salátu, černými olivami, plátky citrónu a rajčat.

Španělská tortilla

Španělská omeleta - tortilla de patatas - se od té české liší nejen tím, že jejím základem jsou brambory, ale i způsobem přípravy. Ve Španělsku jde o rozšířené a velmi oblíbené jídlo. Podává se jako jeden z chodů k obědu nebo jej můžete dostat jako tapas, což je malé odpolední nebo podvečerní jídlo (u nás bychom to mohli nazvat chuťovkou). Na přípravu potřebujete 450 g brambor, 1 velkou nebo dvě menší cibule (nejlépe španělské, bývají ostřejší než tuzemské), 2 dcl olivového (můžeme ho nahradit i kvalitním rostlinným olejem) a čtyři vejce. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, asi tak půl centimetrové. Cibuli nakrájejte také na kroužky. Olej nalijte do pánve a zahřejte. Vložte do něj nejprve brambory a po chvíli cibuli. Brambory by se měly v oleji v podstatě vařit, ne smažit. Když změknou, tak je spolu s cibulí vyndejte do misky. Rozšlehejte vejce se solí a pepřem, nalijte na brambory a promíchejte. Většinu oleje z pánve slijte a ponechejte tak dvě lžíce, ty rozpalte a na ně vlijte obsah misky. Až vejce ztuhnou, pomocí hlubokého talíře nebo pokličky tortillu obraťte a opečte i z druhé strany do zlatova. Podává se nakrájená na klíny (jako dort) a jí se teplá, ale i studená.

Mohlo by vás zajímat

Finance
Silná Evropa je podle Merkelové pro USA výhodná
500 korun navíc pro rodinu s dětmi od července 2017?
Co potřebujete vědět o pojištění pro zvířata předtím, než ho založíte
Chcete přijmout brigádníka? Rady a tipy, jak na zaměstnávání brigádníků!
Až 52 600 Kč za semestr aneb poplatky za delší studium na VŠ
Auta
Nové Audi A8 dostane unikátní podvozek, který reaguje na…
Nejlepším motorem roku 2017 je osmiválec Ferrari. Poprvé se volil také nejlepší elektromotor
Bugatti Chiron čeká na lepší pneumatiky. Pak zkusí překonat 450 km/h
Že jste ještě neviděli Porsche 911 GT2 RS? Nevadí, stejně už je vyprodané
Ducati Multistrada 1200 Enduro Pro má v hledáčku nejostřejší BMW GS
Technologie
New York Times diskuze nezruší. Hloupé komentáře bude mazat umělá inteligence
Opera 46 významně zlepšuje stabilitu a omezuje stránky na pozadí
Psaní tahem prstu funguje už i v češtině, kalkulačka umí konvertovat měny [Windows Insider]
Standard Unicode 10.0 přináší znak bitcoinu a 56 nových emoji včetně vousáče a ponožek
Paměti a SSD budou dál zdražovat, zlepšení cen může nastat až v roce 2018
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít