JAK NA TO

20. října 2003, 00:00 - admin
20. října 2003, 00:00

Katalánský tuňák Pro přípravu tohoto studeného jídla, které bývá součástí studeného bufetu, budete potřebovat: konzervu tuňáka (může být v olivovém oleji i ve vlastní šťávě), 6 moučnatých brambor, 4 stroužky česneku, 25 cl olivového oleje, jeden žloutek, lžíci citrónové šťávy a sůl.

Katalánský tuňák

Pro přípravu tohoto studeného jídla, které bývá součástí studeného bufetu, budete potřebovat: konzervu tuňáka (může být v olivovém oleji i ve vlastní šťávě), 6 moučnatých brambor, 4 stroužky česneku, 25 cl olivového oleje, jeden žloutek, lžíci citrónové šťávy a sůl. Omyté brambory se slupkou vařte ve vroucí vodě po dobu 20 minut. Mezitím si připravte alioli (majonézovou omáčku). V hmoždíři rozdrťte česnek s trochou soli. V mixéru (můžete i metlou ručně) připravte majonézu, jak se má, tedy postupně, nejprve trocha oleje, pak žloutek a pak zas olej, až nakonec přidejte citronovou šťávu a česnek. Brambory slijte, oloupejte a v mixéru vytvořte pyré, do kterého rozmixujte tuňáka a přidejte omáčku. Tuto směs navršte do podlouhlé formy a dejte na 2 až 3 hodiny do lednice. Před podáváním vyklopte na podnos a ozdobte listy salátu, černými olivami, plátky citrónu a rajčat.

Španělská tortilla

Španělská omeleta - tortilla de patatas - se od té české liší nejen tím, že jejím základem jsou brambory, ale i způsobem přípravy. Ve Španělsku jde o rozšířené a velmi oblíbené jídlo. Podává se jako jeden z chodů k obědu nebo jej můžete dostat jako tapas, což je malé odpolední nebo podvečerní jídlo (u nás bychom to mohli nazvat chuťovkou). Na přípravu potřebujete 450 g brambor, 1 velkou nebo dvě menší cibule (nejlépe španělské, bývají ostřejší než tuzemské), 2 dcl olivového (můžeme ho nahradit i kvalitním rostlinným olejem) a čtyři vejce. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, asi tak půl centimetrové. Cibuli nakrájejte také na kroužky. Olej nalijte do pánve a zahřejte. Vložte do něj nejprve brambory a po chvíli cibuli. Brambory by se měly v oleji v podstatě vařit, ne smažit. Když změknou, tak je spolu s cibulí vyndejte do misky. Rozšlehejte vejce se solí a pepřem, nalijte na brambory a promíchejte. Většinu oleje z pánve slijte a ponechejte tak dvě lžíce, ty rozpalte a na ně vlijte obsah misky. Až vejce ztuhnou, pomocí hlubokého talíře nebo pokličky tortillu obraťte a opečte i z druhé strany do zlatova. Podává se nakrájená na klíny (jako dort) a jí se teplá, ale i studená.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Co se v roce 2018 změní se zvýšením zdravotního pojištění pro OBZP?
Je libo hypotéka se slevou?
Konec kvót na cukr - hrozba, nebo příležitost pro naše cukrovary?
Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku
Čínské turbulence na trhu s kryptoměnami
Auta
Kviz: Poznáte tato známá americká auta?
Chystá se další velký sportovní sedan. Lexus už brzy ukáže LS F s výkonem 600 koní
Galerie: Co všechno vás čeká v běžném provozu, když si pořídíte Ladu Niva?
Malý crossover XC40 má po premiéře. Bude to první Volvo s novým tříválcem
Kolik toho doopravdy utáhne nový Land Rover Discovery? Možná se budete divit
Technologie
Xiaomi by mohlo nabídnout bezdrátové nabíjení. Zapojilo se do vývoje Qi
Další průšvih s 10nm procesem Intelu? Některé čipy Cannon Lake byly údajně odloženy
Děravý CCleaner byl nakonec zákeřnější. Cisco doporučuje obnovu systémů ze zálohy
Hotová informační průtrž. Google za dva týdny přestaví tyhle smartphony a počítače
Vyšla přelomová verze Minecraftu pro mobily, konzole a Windows 10
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít