JAK NA TO

20. října 2003, 00:00 - admin
20. října 2003, 00:00

Katalánský tuňák Pro přípravu tohoto studeného jídla, které bývá součástí studeného bufetu, budete potřebovat: konzervu tuňáka (může být v olivovém oleji i ve vlastní šťávě), 6 moučnatých brambor, 4 stroužky česneku, 25 cl olivového oleje, jeden žloutek, lžíci citrónové šťávy a sůl.

Katalánský tuňák

Pro přípravu tohoto studeného jídla, které bývá součástí studeného bufetu, budete potřebovat: konzervu tuňáka (může být v olivovém oleji i ve vlastní šťávě), 6 moučnatých brambor, 4 stroužky česneku, 25 cl olivového oleje, jeden žloutek, lžíci citrónové šťávy a sůl. Omyté brambory se slupkou vařte ve vroucí vodě po dobu 20 minut. Mezitím si připravte alioli (majonézovou omáčku). V hmoždíři rozdrťte česnek s trochou soli. V mixéru (můžete i metlou ručně) připravte majonézu, jak se má, tedy postupně, nejprve trocha oleje, pak žloutek a pak zas olej, až nakonec přidejte citronovou šťávu a česnek. Brambory slijte, oloupejte a v mixéru vytvořte pyré, do kterého rozmixujte tuňáka a přidejte omáčku. Tuto směs navršte do podlouhlé formy a dejte na 2 až 3 hodiny do lednice. Před podáváním vyklopte na podnos a ozdobte listy salátu, černými olivami, plátky citrónu a rajčat.

Španělská tortilla

Španělská omeleta - tortilla de patatas - se od té české liší nejen tím, že jejím základem jsou brambory, ale i způsobem přípravy. Ve Španělsku jde o rozšířené a velmi oblíbené jídlo. Podává se jako jeden z chodů k obědu nebo jej můžete dostat jako tapas, což je malé odpolední nebo podvečerní jídlo (u nás bychom to mohli nazvat chuťovkou). Na přípravu potřebujete 450 g brambor, 1 velkou nebo dvě menší cibule (nejlépe španělské, bývají ostřejší než tuzemské), 2 dcl olivového (můžeme ho nahradit i kvalitním rostlinným olejem) a čtyři vejce. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, asi tak půl centimetrové. Cibuli nakrájejte také na kroužky. Olej nalijte do pánve a zahřejte. Vložte do něj nejprve brambory a po chvíli cibuli. Brambory by se měly v oleji v podstatě vařit, ne smažit. Když změknou, tak je spolu s cibulí vyndejte do misky. Rozšlehejte vejce se solí a pepřem, nalijte na brambory a promíchejte. Většinu oleje z pánve slijte a ponechejte tak dvě lžíce, ty rozpalte a na ně vlijte obsah misky. Až vejce ztuhnou, pomocí hlubokého talíře nebo pokličky tortillu obraťte a opečte i z druhé strany do zlatova. Podává se nakrájená na klíny (jako dort) a jí se teplá, ale i studená.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče