JAK NA TO...

05. dubna 2004, 00:00 - admin
05. dubna 2004, 00:00

Jsou to malé kulaté světle žluté fazolky o průměru asi 1 cm. Vaří se obdobně jako každé jiné fazole, ale pohodlnější je používat konzervovanou cizrnu. Ve velké míře se uplatňuje v orientálních a arabských kuchyních. Hummus bi tahina: Šálek konzervované nebo vařené cizrny umelte v mixéru.

Cizrna

Jsou to malé kulaté světle žluté fazolky o průměru asi 1 cm. Vaří se obdobně jako každé jiné fazole, ale pohodlnější je používat konzervovanou cizrnu. Ve velké míře se uplatňuje v orientálních a arabských kuchyních. Hummus bi tahina: Šálek konzervované nebo vařené cizrny umelte v mixéru. Přidejte drcený česnek, trochu oleje, sůl a pepř, případně trochu papriky. Podávejte jako pomazánku.

Kukuřičné čipsy

Samy o sobě nejsou předkrmy, nicméně velmi často se podávají před jídlem, ke koktejlům či k pivu. Na trhu jsou k dostání v různých baleních a chutích, od jemných až po velice ostré. Mohou se jíst jen tak, ale chutnají lépe když se podávají s roztaveným sýrem, se salsou nebo pikantním dipem.

Dipy

Zatím pro ně nemáme český ekvivalent. Dipy (od anglického to dip=namáčet) jsou pikantní krémové omáčky, podobné drezinkům, do kterých se namáčí většinou zelenina, například mrkev či řapíkatý celer, ale také krutóny nebo čipsy. Dip nesmí být příliš hustý, aby se čipsy při namáčení nerozlomily. Velice oblíbený dip je i chile con queso.

Chile con queso

Potřebujete: 1 šálek strouhaného bílého sýra, 1/2 šálku strouhaného ostrého sýra (např. Čedar), 1/4 šálku 33% smetany, 1/4 šálku drcených rajčat, 2 lžíce drobně krájené cibule, 1/4 šálku drobně sekané zelené chili papričky a lžičku drceného česneku. Sýry na mírném ohni za stálého míchání roztavte, přidejte ostatní suroviny a smetanu. Vařte až má směs požadovanou konzistenci. V případě potřeby přimíchejte více smetany nebo mléka. Podávejte, dokud je směs horká s kukuřičnými čipsy nebo tostádami. Výše uvedené sýry nejsou podmínkou.

Nachos

Nachos jsou kukuřičné čipsy přelité ostrým taveným sýrem. V jihozápadním Mexiku se podávají jako předkrm s margaritou, zmraženým daiquiry nebo mexickým pivem. Libovolný snadno tavitelný ostrý sýr roztavte na mírném ohni nebo ve dvojitém hrnci. Přidejte drobně sekané ostré chili papričky, případně i drobně krájenou cibuli zelnačku. Podáváme dokud je sýr horký.

Salsa cruda

Crudo znamená ve španělštině syrové. Vhodnější překlad by však byl nevařené. K jeho přípravě se používají rajčata, cibule, chili papriky, česnek, avokáda, citronová šťáva a pikantní koření. Kombinací těchto surovin s bylinkami a kořením můžeme vytvořit řadu různých druhů sals od té nejjemnější až po nejostřejší. Pozor! Jelikož tyto omáčky neprochází procesem vaření, je velmi důležité, aby všechny suroviny byly čisté a čerstvé. Přestože salsa chutná lépe při pokojové teplotě, musíme ji až do doby podávání uchovávat v chladničce. Ani delší skladování v ledničce bych kvůli kvašení nedoporučoval. Zbytek starší salsy nikdy nemíchejte s novou dávkou.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče