JAK NA TO

08. března 2004, 00:00 - admin
08. března 2004, 00:00

Na deset kousků potřebujete 115 gramů vlašských ořechů, 150 gramů másla a stejné množství cukru a ricotty, 5 vajec, strouhanou kůru zjednoho pomeranče a 40 gramů (6 lžic) hladké mouky. Na polevu a ozdobení potřebujete 4 lžíce meruňkového džemu, 2 lžíce brandy a 50 gramů nahrubo nastrouhané (hoblinky) hořké nebo mléčné čokolády.

Dort z vlašských ořechů a ricotty

Ořechy nakrájejte nahrubo a lehce je opražte. Troubu předehřejte na 190 °C a kulatou dortovou formu vymažte tukem. Máslo a 115 gramů cukru utřete ve velké míse. Přidejte žloutky, pomerančovou kůru, ricottu, mouku a vlašské ořechy - vše dobře promiste. Bílky ušlehejte do tuha za postupného přidávání zbylého cukru. Kovovou lžící opatrně a po částech přidávejte ušlehané bílky. Směs nalijte do formy a povrch uhlaďte. Pečte půl hodiny, dokud dort nenakyne a není pevný. Nechejte jej vychladnout ve formě. Po té jej přendejte na talíř. Džem zahřejte spolu s jednou lžící vody. Proceďte přes sítko a přimíchejte brandy. Směsí pomažte strany i vršek dortu. Polevu nechte zchladnout a celý dort posypte čokoládou.

Gnocchi ze špenátu a ricotty

Potřebujete: 900 gramů čerstvého špenátu a 350 gramů ricotty, 4 lžíce parmazánu (a další na podávání), 3 ušlehaná vejce, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 4 lžíce hladké mouky, 115 g rozpuštěného másla, sůl a pepř. Špenát vařte ve velkém hrnci pět minut, pak jej nechte vychladnout a rozmixujte. V misce smíchejte špenát, ricottu, parmazán, vejce a muškátový oříšek. Ochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte. Přidejte mouku, aby se vytvořilo měkké těsto. Rukama vytvarujte válečky (gnocchi) dlouhé sedm centimetrů a lehce je poprašte moukou. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, gnocchi naházejte do vody a vařte 1-2 minuty, dokud neplavou na hladině. Vyndejte na teplou mísu, polijte rozpuštěným máslem a posypejte parmazánem.

**Těstoviny s ricottou, mozzarellou a rajčaty

Potřebujete: 400 gramů některých z druhů italských těstovin (dobře se hodí tvary gnocchi nebo fusilli), 150 gramů sýru ricotta, 125 gramů mozzarelly, 1/2 kila čerstvých rajčat (můžete je nahradit i jednou 400gramovou plechovkou loupaných a krájených rajčat), olivový olej, 1 chilli papričku, stroužek česneku, čerstvou nebo mraženou bazalku, sůl a pepř. Pokud použijete čerstvá rajčata, musíte je na horním konci nakrojit do kříže, spařit horkou vodou a pak z nich lehce stáhnout slupku. Nakrájejte je na kostičky. Na pánvi ohřejte olej, přidejte nakrájenou chilli a rozmačkaný česnek. Lehce opékejte, ale nenechte česnek zhnědnout. Přidejte rajské, deset minut je opékejte, ochuťte solí a pepřem. Uvařte těstoviny podle návodu. Omáčku promíchejte s těstovinami, přidejte ricottu a mozzarellu nakrájenou na kostky. Ihned podávejte.

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče