JAK NA TO

08. září 2003, 00:00 - admin
08. září 2003, 00:00

Řapíky umeleme nahrubo a podusíme asi 10 minut na másle. Pak je přidáme do horkého veloutée, a voialá! Máme polévku!

CELEROVÁ POLÉVKA

Řapíky umeleme nahrubo a podusíme asi 10 minut na másle. Pak je přidáme do horkého veloutée, a voialá! Máme polévku!

VELOUTÉE

Veloutée je francouzský název omáčky připravené z bešamelu, do kterého přidáme smetanu, případně smetanu se žloutky.

BEŠAMEL

Zahřejeme máslo, a dříve než začne hnědnout, do něj přimícháme stejný díl hladké mouky. Vzniklou jíšku zalijeme horkým mlékem a za stálého míchání dřevěnou vařečku na mírném ohni vaříme nejméně 30 minut. Přimícháním smetany do bešamelu získáme veloutée. Výraz veloutée naznačuje, že se jedná o jemnou, hladkou omáčku, která je po ochucení základem celé řady dalších omáček.

DUŠENÝ CELER

V kastrole se silným dnem rozpustíme máslo nebo margarin, přidáme kousky celeru a dříve, než začne pouštět šťávu, ho zaprášíme moukou. Celer rychle zamícháme, aby se všechny kousky obalily moukou. Vše zalijeme horkým vývarem tak, aby celer byl sotva ponořen. Řapíkatý celer má svoji osobitou kořenitou chuť, a proto pepř nepřidáváme, nicméně ho musíme podle chuti osolit. I když se mu říká dušený celer, tak pokličkou ho přiklápět nemusíme. Snaha totiž je, aby jednotlivé kousky zůstaly křehké, takže ho vaříme nejvýše 10 až 15 minut.

Mohlo by vás zajímat

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

Hry pro příležitostné hráče