JAK NA TO

08. září 2003, 00:00 - admin
08. září 2003, 00:00

Řapíky umeleme nahrubo a podusíme asi 10 minut na másle. Pak je přidáme do horkého veloutée, a voialá! Máme polévku!

CELEROVÁ POLÉVKA

Řapíky umeleme nahrubo a podusíme asi 10 minut na másle. Pak je přidáme do horkého veloutée, a voialá! Máme polévku!

VELOUTÉE

Veloutée je francouzský název omáčky připravené z bešamelu, do kterého přidáme smetanu, případně smetanu se žloutky.

BEŠAMEL

Zahřejeme máslo, a dříve než začne hnědnout, do něj přimícháme stejný díl hladké mouky. Vzniklou jíšku zalijeme horkým mlékem a za stálého míchání dřevěnou vařečku na mírném ohni vaříme nejméně 30 minut. Přimícháním smetany do bešamelu získáme veloutée. Výraz veloutée naznačuje, že se jedná o jemnou, hladkou omáčku, která je po ochucení základem celé řady dalších omáček.

DUŠENÝ CELER

V kastrole se silným dnem rozpustíme máslo nebo margarin, přidáme kousky celeru a dříve, než začne pouštět šťávu, ho zaprášíme moukou. Celer rychle zamícháme, aby se všechny kousky obalily moukou. Vše zalijeme horkým vývarem tak, aby celer byl sotva ponořen. Řapíkatý celer má svoji osobitou kořenitou chuť, a proto pepř nepřidáváme, nicméně ho musíme podle chuti osolit. I když se mu říká dušený celer, tak pokličkou ho přiklápět nemusíme. Snaha totiž je, aby jednotlivé kousky zůstaly křehké, takže ho vaříme nejvýše 10 až 15 minut.

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče