JAK NA TO...

22. března 2004, 00:00 - admin
22. března 2004, 00:00

Potřebujete (pro 6 porcí): 3 brambory na pečení (asi 350 g každá), lžíci oleje, 40 g másla, cibuli, zelenou papriku, 115 g čedaru, pepř, mletou papriku, čerstvou petrželku a sůl. Troubu předehřejete na 200 °C, očištěné brambory potřete olejem a ze všech stran propíchejte.

Plněné brambory

Pečte do zhnědnutí asi hodinu a půl. Na pánvi rozpusťte máslo. Přidejte drobně nakrájenou cibuli, trochu soli a na mírném ohni opékejte do změknutí, pak přidejte papriku nakrájenou na kostky a opékejte jen krátce, aby zůstala křupavá. Posypte mletou paprikou a dejte pánev stranou. Když jsou brambory hotové, rozřízněte je podélně a vydlabejte dužinu. Slupku udržujte v teple. Bramborovou dužinu přidejte na pánev a opékejte do zhnědnutí. Směs ochuťte solí a pepřem, naplňte ji do slupek, posypte sýrem a dejte pod gril, aby se sýr roztekl. Ozdobte petrželkou.

Zapékané dauphinois

Potřebujete (na osm porcí): 1, 75 kg brambor, 115 g strouhaného čedaru, 3 rozdrcené stroužky česneku, 1/2 lžičky muškátového , 2 roz

lehaná vejce, sůl a čerstvě mletý pepř. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Troubu předehřejte na 180 °C. Ohnivzdornou větší mísu vymažte máslem. Dvě třetiny sýra smíchejte s kořením. Brambory vkládejte na mísu po vrstvách a každou posypte sýrem, mimo té poslední. Vejce, mléko a smetanu rozmíchejte a nalijte na brambory. Vršek posypte zbylým sýrem a zapékejte tři čtvrtě hodiny do zhnědnutí.

Mexické bramborové karbanátky

Potřebujete: 600g brambor, 115 g strouhaného čedaru, 1/2 lžičky soli, 50 g nakládaných chili papriček jalapeňos nakrájených na plátky, ušlehané vejce, svazek čerstvého koriandru jemně nasekaného, hladkou mouku, olej a mexickou salsu. Oloupané brambory vařte 30 minut do měkka. Pak je přeceďte a rozmačkejte na hladkou kaši. Do brambor vmíchejte sýr, sůl, vejce a většinu koriandru a jalapeňos. Tak vytvoříte těsto, které nechejte vychladnout. Pomoučenýma rukama jej rozdělte na 10 kousků, ze kterých vytvořte kuličky a z nich zploštěním placičky. Smažte je na rozpáleném oleji na mírném plameni ve velké pánvi. Opečte je zobou stran a narovnejte na talíř, posypte solí a zbylým koriandrem. Podávejte se salsou.

Čedarové penízky

Potřebujete: 115g strouhaného čedaru (šálek), 50 g másla, 40 g hladké mouky, špetku soli a špetku chili koření. Máslo dejte do mísy a umíchejte elektrickým šlehačem do pěny. Vmíchejte sýr, mouku, sůl a chili. Vypracujte těsto a na pomoučeném vále vytvarujte váleček o průměru 3 cm. Zabalte jej do pergamenového papíru a dejte na 1-2 hodiny do chladničky. Rozpalte troubu na 180 °C a vymažte dva plechy na pečení. Těsto nakrájejte na plátky silné 5 mm a položte na plech. Pečte 15 minut dozlatova.

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče