Menu Zavřít

jak na granty

19. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, pomalu končí dosavadní programy EU a vaše dotazy se proto čím dál tím víc zaměřují na období, které nás teď čeká. Ne všechny grantové výzvy ale jsou již uzavřeny. Aktuální je například výzva pro všeobecné vzdělávání v Praze v rámci programu Rozvoj lidských zdrojů, v některých krajích běží termíny pro žádosti na rozvoj dalšího profesního vzdělávání.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

pomalu končí dosavadní programy EU a vaše dotazy se proto čím dál tím víc zaměřují na období, které nás teď čeká. Ne všechny grantové výzvy ale jsou již uzavřeny. Aktuální je například výzva pro všeobecné vzdělávání v Praze v rámci programu Rozvoj lidských zdrojů, v některých krajích běží termíny pro žádosti na rozvoj dalšího profesního vzdělávání. Zároveň pokračují například programy Marketing a Školicí střediska. Ale samozřejmě i ty již brzy skončí.

BRAND24

Kam se tedy zaměřit po červenci a srpnu? Jednou z možností jsou méně obvyklé grantové zdroje, jako Nadace Roberta Bosche, Finanční mechanismy EHP/Norska a podobně. Jejich témata i rozpočtová období jsou jiná než u klasických fondů EU. Proto je vhodné se do nich podívat i v okamžiku, kdy pro svůj projekt nenajdete grant na obvyklých místech. Asi nejzajímavější pro širokou veřejnost jsou takzvané Norské fondy, které v tuzemsku spravuje Centrum pro zahraniční pomoc při ministerstvu financí (www.eeagrants.cz).

Poslali jste mi také dotazy na možnost stížnosti či odvolání se proti výsledku grantového hodnoticího procesu (v případě neúspěchu žádosti). Bohužel, možnosti jsou malé. Samozřejmě záleží na konkrétním důvodu zamítnutí - takové vyjádření je nejprve nutné získat. Zde nemám na mysli první oficiální vyjádření. Žadatel může požádat implementační orgán o detailní vyjádření k důvodům. A pokud je shledá neadekvátními, může si stěžovat. V praxi je taková stížnost omezena v podstatě pouze na nekvalitní práci externího hodnotitele. Se špatným hodnotitelem může implementační instituce rozvázat smluvní vztah. Bohužel na dotaci jako takovou není právní nárok, navíc proces hodnocení i rozdělení prostředků je tou dobou již ukončen. Každopádně však takové odvolání může významně přispět ke kultivaci našeho grantového prostředí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).