Menu Zavřít

Jak na granty

20. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, další velmi četnou oblastí vašich dotazů je čas. Podívejme se tedy, jak lze celý projekt rozdělit z časového hlediska. První fází je definice záměru - co chceme a jak toho můžeme dosáhnout. Včetně hledání grantové příležitosti vám to zabere zhruba 4-6 týdnů.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

další velmi četnou oblastí vašich dotazů je čas. Podívejme se tedy, jak lze celý projekt rozdělit z časového hlediska.

První fází je definice záměru - co chceme a jak toho můžeme dosáhnout. Včetně hledání grantové příležitosti vám to zabere zhruba 4-6 týdnů. Samozřejmě záleží na celkové době, zejména na vaší vlastní píli, případně pomoci profesionálů.

Další fází je vlastní psaní grantové žádosti. Opět velmi závisí na zkušenostech konkrétního pisatele. Proto mohu znovu jen doporučit využití specialistů, vždyť i samotné shromáždění potřebných interních informací vás dostatečně zatíží. Reálně se jedná o 3-4 týdny práce.

Možnost podání žádosti je pak odvislá od vyhlášených termínů, které jsou v zásadě dvojího typu: do průběžných grantových výzev jsou žádosti přijímány kdykoli, avšak hodnoticí komise zasedá jen několikrát ročně. Je proto vhodné zjistit si kdy, abychom nepropásli hodnoticí termín a zbytečně nečekali na výsledek třeba i půl roku. Druhým typem jsou vyhlašované grantové výzvy, které mají ve svém obsahu i termín podání žádostí - obvykle jde o zhruba dvouměsíční lhůtu.

Po podání žádosti následuje kontrola její formální správnosti, případně výzva k odstranění zjevných chyb (chybějící podpis a podobně). Teprve pak je prováděno vlastní hodnocení žádosti. To obvykle uskuteční externí specializovaní hodnotitelé a následně komise, která vydá i závěrečné rozhodnutí o udělení podpory. Tato fáze může trvat tři, ale i šest měsíců.

Při pozitivním vyjádření následuje podpis smlouvy o grantové podpoře, což je zhruba čtyři až šest týdnů dlouhý proces. Teprve pak lze považovat úvodní část grantového projektu za skončenou.

BRAND24

Podstatné také je, od kdy lze realizované náklady uznat pro grantovou podporu. Těchto okamžiků je více -obvykle jde o čas podání žádosti nebo podpis smlouvy. Konkrétně je to uvedeno v každé grantové výzvě.

S přáním finanční pohody Robert Šedivec  info@vzestup.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).