Menu Zavřít

Jak na granty

10. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, jak jsem již upozorňoval, v současné době probíhají velmi zajímavé grantové výzvy z Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Mnozí z vás je studují i podávají žádosti. Spolu s přípravou se množí dotazy na jedno ze specifik těchto výzev, kterým je regionálnost.

Tyto a mnohé granty jsou totiž přidělovány v rámci takzvaných euroregionů, které hranicemi odpovídají našim krajům. V konkrétním případě grantů Rozvoj lidských zdrojů spočívá regionálnost v požadavku na vzdělávání pracovníků působících v daném kraji. Vlastní sídlo firmy, jejího majitele a často i obor podnikání přitom nehrají podstatnější roli.

Obvykle je povolen „přesah“ projektu v rozsahu maximálně 20 procent. V takovém případě tedy minimálně 80 procent zúčastněných musí pracovat v tomto konkrétním regionu. Z hlediska financujícího subjektu je to asi pochopitelné. Ale z hlediska firmy, působící geograficky podle jiné logiky než krajské, hledáme pochopení často marně.

Pro firmy, které mají své pracovníky ve více než třech regionech, existuje speciální nadregionální grantová výzva. Ta umožňuje průběh projektu po celém území České republiky, bohužel vyjma Prahy. Vzhledem k tomu, že většina velkých firem má v Praze centrálu, opět bohužel nezbývá než celofiremní projekt rozdělit. V rámci prakticky totožné, ale zvlášť vypsané grantové výzvě, pak lze požádat o podporu v Praze samostatně.

Má-li firma možnost požádat o oba druhy grantu (jak regionální, tak nadregionální), je vhodné rozhodovat se podle logiky projektu jako takového. Jedná-li se o řešení běžných až operativních vzdělávacích plánů pracovníků, je vhodnější regionální schéma. Pokud však v projektu řešíte celofiremní strategickou změnu, například přechod na jiný systém řízení, pak je vhodné schéma nadregionální.

BRAND24

S přáním finanční pohody

Robert Šedivec info@vzestup.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).