Menu Zavřít

Jak je to s rizikem ztráty dat na CD a DVD?

28. 5. 2007
Autor: Euro.cz

(reakce na článek v Profitu č. 21/2007) Profit mne už párkrát zachránil díky tomu, že včas před něčím varoval. Díky vám jsme si zavčas zaregistrovali doménu s koncovkou EU (a předběhli tak konkurenci!), ušetřili jsme při přechodu na nový zákoník práce a navázali řadu kontaktů díky informacím uvedeným ve vašem časopisu.

(reakce na článek v Profitu č. 21/2007)

Profit mne už párkrát zachránil díky tomu, že včas před něčím varoval. Díky vám jsme si zavčas zaregistrovali doménu s koncovkou EU (a předběhli tak konkurenci!), ušetřili jsme při přechodu na nový zákoník práce a navázali řadu kontaktů díky informacím uvedeným ve vašem časopisu. Teď chceme rozšířit byznys o nový obor, také díky vašemu tipu. Samé dobré zprávy.

K napsání mailu mne ale přinutil článek o rizicích archivace dat na CD-ROM a DVD. Opravdu je to tak vážné?! Bylo by možné toto téma rozvést? Není to jenom reklama výrobců disků na to, abychom si koupili další a další? Mnohokrát jste mi poradili dobře, a proto tento týden raději přehrávám nejdůležitější data archivovaná asi před pěti lety na novější kvalitnější disky. Ale nerad bych to takhle dělal každé dva roky!

Mimochodem, dovolil bych si polemizovat s vaším tvrzením, že ztrátu CD s fotografiemi lze přejít s lehkým srdcem. Pro mne jsou třeba fotky mých dětí daleko cennější než firemní data, protože už je nikdy znova nevyfotím takhle malé.

čtenář Leoš V posledním Profitu mne vyděsila informace o tom, že data nahraná na CD a DVD nejsou bezpečně archivována. Zajímalo by mne hlubší vysvětlení. Jak je to možné? Vždyť celé roky se říkalo, že CD a DVD jsou na rozdíl od klasických kazet a VHS a disket mnohem odolnější a trvanlivější. Na CD-ROM a nyní DVD mám archivováno téměř všechno od soukromých fotek až po firemní data. Každopádně děkuji za tu informaci, jestli to tedy není fáma.

Články o IT u vás sleduji docela pravidelně, vyhovuje mi jejich srozumitelnost. Nejsem žádný odborník, ale potřebuji mít obecný přehled o trendech pro firmu. Vůbec jsem ale nepochopil výsledek toho posledního článku. Nedošlo tam k nějakému omylu? Nejdříve píšete, že optické disky jsou spolehlivější než CD-ROM a DVD. Přiznám se, že jako laik nevím, co to jsou optické disky. Něco nového? Tak dobře, začnu shánět optické disky - řekl jsem si. Ale čtu dál, kde píšete, že data z optických disků mohou snadno zmizet, naproti tomu CD a DVD s hudbou nebo filmy jsou daleko stabilnější. Takže jsou optické disky lepší než CD a DVD, nebo ne? A poslední odstavec mne úplně rozhodil. Píšete, že pokud se rozhodneme zálohovat data na optické disky, je lepší používat raději CD-ROM. Nezlobte se, ale to nedává smysl. Nejdříve dáte informaci, že optické disky jsou spolehlivější než CD-ROM a DVD, a pak se dozvím, že CD-ROM je vlastně druh optického disku. Prosím tedy o radu, opravdu jsem to nepochopil a nejspíš nebudu jediný.

Martin Černý Především děkujeme za pochvalu Profitu i současné podoby rubriky o informačních technologiích. Protože téma možné ztráty dat na CD a DVD zaujalo více čtenářů, budeme se mu brzy ještě podrobněji věnovat.

BRAND24

Část článku, zmíněná čtenářem Martinem Černým, je bohužel opravdu nesrozumitelná. Při editaci autorova původního textu jsme v redakci zkrátili text zrovna v tak nešťastném místě, že jako celek nedává smysl. Velice se omlouváme. Původní text zněl: Když už optické disky, jsou spolehlivější disky CD-ROM než DVD. Po editaci bohužel došlo ke změně: Když už, tak optické disky, jsou spolehlivější než disky CD-ROM nebo DVD.

Tím došlo ke změně smyslu celé věty (a bohužel i následujících), neboť CD-ROM i DVD-ROM disky jsou pochopitelně optické disky. Právě ty obecně odborníci na dlouhodobé zálohování nedoporučují - ale pokud přece jenom, pak jsou z nich trvanlivější CD-ROM než DVD-ROM, nejlépe pak přepisovatelné, kde jsou data vypálena „nejdůkladněji“ a vydrží nejdéle. Petr Kučera šéfredaktor

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).