Jak chutná Amerika

24. května 2012, 17:27 - Milan Ballík
24. května 2012, 17:27

I když to možná nevíte, podnik sídlící v domě U Rotta je plnohodnotnou restaurací. Nabízejí tam jídla typická především pro americký jih, která se uchytila po celých Státech a stala se do jisté míry synonymem jejich kuchyně

Dům plný hudby, jehož převážná část klientely se rekrutuje ze zahraničních turistů. Dům, kde polovinu obratu obstarává prodej suvenýrů. Dům o čtyřech patrech narvaných upomínkami na největší muzikanty světa, jeden z nejkrásnějších ve městě. To všechno je Hard Rock Café U Rotta.
V celém tom výčtu však jedno chybí. Hard Rock Café je také plnohodnotnou restaurací. I když to možná nevíte, nabízejí tam jídla typická především pro americký jih, která se uchytila po celých Státech a stala se do jisté míry synonymem jejich kuchyně.
Hamburgery, grilovačky, steaky či křidélka nebo prsa z kukuřičných kuřat. A samozřejmě žebra. Vše prý znamenitě upravené, doprovázené takovými těmi omáčkami různých výrazů, všechno čerstvé a v megaporcích, tak praví legenda.

Neobvyklí korýši

Vybrané hudební klipy vás provázejí, ať usednete v nekuřáckém přízemí nebo v patře na jakémsi balkoně s impozantním pohledem. Pokud tedy sedíte u zábradlí. Tam se vám otevřou pohledy jednak dolů na bar, velký jako lodní můstek Lusitanie. Nahoře pak visí rozměrný lustr stylizovaný do podoby obří kytary, z něhož se line světlopád křišťálových kaménků prozářených bodovkami.
Mezi pohledy na všechnu tu nablýskanou parádu stačíte prolétnout nabídku jídel, která je vcelku obsáhlá a pestrá. I když základ tvoří klasika, to znamená hamburgery a grilovaná masa, silná je také sekce salátů. Když si s výběrem nevíte rady, dejte se vést někým ze zdejší obsluhy. Ten vám rád doporučí, a kupodivu nikoli tendenčně. Nesnaží se vnutit vaší pozornosti to nejdražší, vyptá se, nač máte chuť, a v daných mantinelech nabídne optimální variantu. Alespoň v mém případě tomu tak bylo. Díky příjemné servírce – o zdejší formě obsluhy ještě bude řeč – jsem měl brzy sestavené menu.
Řecký salát, první tah mé večerní partie, vyhlížel úžasně. Na lístcích se chvěly kapky vody jako perličky ranní rosy, ze změti listů pošilhávaly proužky papriky červené jako květy vlčího máku. Olivy, mninirajčátka, sýr a báječný olej stály připraveny sehrát líbivé, svěží, silou jara překypující představení příjemných chutí. A to se povedlo. Krevetové sólo, jímž měl salát vyvrcholit, však vyznělo do ztracena. Zřejmě macerací nabyli mořští tvorové, většinou vynikající chuti, neobvyklých vlastností. Zešedly, zprůsvitněly a jejich konzistence se pohybovala na hranici rozbředlosti. Nechal jsem je nedotčené, ač, přiznávám, mě to dost mrzelo. A vůbec ne proto, že zvedly cenu salátu z už dost značných 270 na 355 korun. Bylo mi líto práce těch, kdo připravili vynikající zeleninu. Přesto jsem byl v duchu více než tolerantní. „Řecký salát a krevety, co je na tomhle amerického?! Snad to příště bude lepší.“

Obřad ukončený burgerem

Následující křidélka se předvedla v lepší kondici. Byla pikantní, propečená téměř ideálně, správně chuťově do sladkokysela vypointovaná. Taková, jaká jsou ve stejně dobré formě k mání ve všech pomalu sto padesáti podnicích sítě.
„Haupttrefou“ nabídky měl být Legendary Burger s plátkem kořeněné slaniny navrchu, dvěma plátky čedaru, křupavými smaženými cibulovými kroužky, spoustou zeleniny a hranolky. Než ale spočinul přede mnou, čekala mně „kontaktáž“ s obsluhou. Servírky v Hard Rock Café totiž přistupují ke své práci hodně svérázně. Bez sentimentu se usadí vedle vás a počnou vás zasvěcovat do rituálů podniku. Jsou přitom kouzelné, monolog prokládají úsměvem i lehkým vtipem. Poté se opět zvednou, zavlní sukénkou kratší než krátkou a koketním krokem roztleskávaček zmizí, aby ve vteřině přitančily s objednaným burgerem.
Vážení, kdo znáte burgery jen z podešvovitého, na troud vysušeného provedení doplněného o sladkou pěnovitou housku, zajděte do Hard Rock Café. Ten zdejší pochází ze zcela jiného soudku. Je plný ryzích masových šťáv, vnímavě kořeněný, slaninou ozvláštněný. Houska v chuti neutrální a pevná na skus obstará „balast“ okolo, svůj „šlágvort“ přihodí i sýr. Přidejte k tomu excelentní hranolky, jen stopově lehce škrobovité chuti těch nejlepších brambor, přidejte čerstvé salátové listy a opravdovou rajskou chutí slynoucí tomaty. I největší odpůrce hamburgerů by měl uznat výsostnou chuť a kvalitu těch zdejších. Byť třeba jen potichu, v duchu.

Žádná druhá liga

Výmluvnost a šarm „Hard Rock dívky“ určily, že ještě přijde na pořad strawberry cheescake. „Je úžasný, vůbec ne sladký a vlastně dietní,“ zněly argumenty, jimž se nedalo odolat. Opravdu takový byl – svěží, lahodný díky spojení krému a jahod, pro zvýšení zajímavosti chuti kompotovaných. Jen ta slova o dietě nějak neseděla, protože udolat jsem ho nezvládl.
Hard Rock Café je ojedinělou restaurací. Hudba neustále šumí kolem uší, aniž by však rušila, v lokále se pořád něco děje. A to hlavní, totiž jídlo, vůbec není druholigovou náplní podniku. Pravidelně kontrolované co do kvality a shodnosti receptur nabízí vysoký standard, na který se snadno zvyká.

Plusy

+ atraktivní provokující atmosféra a vhodně volený hudební podkres
+ výkonná, příjemně působící klimatizace
+ svérázný, „americky“ rozevlátý, sympatický projev personálu
+ nečekaná, překvapivě dobrá úroveň „Bar-B-Que“ kuchyně

Minus

- nepovedená úprava krevet
- přes gargantuovské porce pro našince stále ještě ne zcela „stravitelné“ ceny

Hard Rock Café

Malé náměstí 142 / 3, 110 00 Praha 1
tel.: +420 224 229 529
e-mail: prague_salescoordinator@hardrock.com
http: www.hardrock.com/prague Otevírací doba Po–Ne 12.00–00.00
Kuchyně americká, zvlášť utvářená pro podniky sítě Hard Rock Café
Země původu nabízených vín Česká republika, Argentina, Francie, Itálie, Kalifornie, Španělsko

Výběr z jídelního lístku

Jumbo Combo – Santa Fe jarní závitky, kuřecí křidélka uzená na hikorovém dřevu, cibulové kroužky, bramborové slupky a kuřecí medailonky Tupelo Chicken Tenders, se čtyřmi různými omáčkami… 425 Kč
Famous Fajitas – grilované kuřecí nebo hovězí maso podávané s pico de gallo, kousky sýra „Jack cheese“ a čedaru, čerstvým guacamole, kysanou smetanou, natrhaným hlávkovým salátem a horkými tortillami… 425 Kč
Twisted Mac, Chicken & Cheese – Grilovaná kuřecí prsíčka podávaná s kroucenými těstovinami Cavatappi, přelitá lehce pikantní omáčkou ze 3 sýrů, doplněná česnekem, pečenými červenými paprikami a sypaná strouhankou s petrželkou, česneková topinka… 255 Kč
Grilled lemon caper chicken – marinované vykostěné kuřecí prso podávané na těstovinách s dotekem česneku, sýrem romano, houbami a čerstvými špenátovými listy, přelité čerstvou citronovo-kaparovou omáčkou a podávané s ratatouille… 355 Kč
Open-faced sirloin sandwich – hovězí roštěnec nakrájený na opečené česnekové topince, pro zjemnění doplněno houbami a karamelovými cibulkami, zapečeno s ementálem a tmavou omáčkou Hard Rock, podává se s kořeněnými hranolkami… 425 Kč
Legendary 10 oz. Burger s plátkem kořeněné slaniny navrchu, dvěma plátky čedaru, křupavými smaženými cibulovými kroužky, hlávkovým salátem, rajčetem a nakládanou zeleninou… 330 Kč
Hickory BB Q Bacon Cheesburger s naší speciální omáčkou Hickory Bar-B-Que, doplněnou pro zjemnění karamelovými cibulkami, plátkem křupavé kořeněné slaniny navrch a se zapečeným čedarem… 330 Kč
Red, White & Blue Burger ochucený a grilovaný s naší pikantní omáčkou Buffalo a kajunským kořením, kousky sýra s modrou plísní a dokřupava osmaženými cibulovými kroužky, podává se s kořeněnými hranolkami… 330 Kč
Grilovaná Veggie Leggie placka pokrytá grilovanými houbami Portobello, cuketou, žlutou dýní a orestovanou červenou paprikou, podává se na opečené housce s citronovou majonézou, listovým salátem, plátkem rajčete, grilovanou sladkou cibulkou a salátem s dresingem dle výběru… 290 Kč
Hickory-Smoked Bar-B-Que Ribs -– celá žebra v západotennesseeském stylu, potřená a podlévaná originální omáčkou Hickory Bar-B-Que a dokonale připravená tak, že maso doslova odpadá od kosti, podává se s kořeněnými hranolkami, fazolemi a čerstvým salátem coleslaw… 395 Kč
Haystack Chicken Salad – kombinace čerstvé míchané listové zeleniny, mrkve, kukuřice, kostiček rajčat, pico de gallo a kousků sýra, podává se s Tupelo smaženým kuřetem nebo grilovanými kuřecími prsíčky, přelitá dresinkem Hidden Valley Ranch, posypaná kořeněnými pekanovými ořechy a křupavými proužky z tortilly… 290 Kč
Chocolate Peanut Butter Pie – dezert z burákového másla, smetany a hořkosladké čokolády zasypaný praženými arašídy 95 Kč

Výběr z nápojového lístku

Pivo sudové
Staropramen Lager 0,5 l… 50 Kč
Granát 0,4 l… 60 Kč
Stella Artois 0,5 l… 95 Kč
Hoegaarden Witbier 0,5 l… 95 Kč

Víno

Bruno Paillard 1er Cuveé Brut… 1950 Kč
Gruner veltliner, Arte Vini, ČR… 95 Kč 330 Kč
Chardonnay VdP de I’Herault, Languedoc, Francie… 140 Kč 420 Kč
Pinot Grigio Veneto IGT, Itálie… 560 Kč
Chateau Bonnet Blanc Bordeaux, Francie… 690 Kč
Twin Oaks Chardonnay, Kalifornie… 790 Kč
Malbec rosé Los Cardos, Argentina… 160 Kč 390 Kč
Zweigletrebe, Arte Vini, ČR… 95 Kč 330 Kč
Cabernet Sauvignon VdP de I’Herault, Languedoc, Francie… 140 Kč 420 Kč
Merlot Colli Euganei Doc, Itálie… 420 Kč
Rioja DOC Tinto Crianza – Seleccionada, Španělsko… 790 Kč
Chateau Bonnet Oak Aged Reserve Bordeaux Rouge, Francie… 890 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče