Menu Zavřít

Jaderný posun

15. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Energetika

BRAND24

Společnost ČEZ možná odloží dostavbu jaderné elektrárny Temelín, údajně až o několik let. Důvodem, proč o tom management firmy uvažuje, je signál od některých firem, které soutěží o možnost dostavět Temelín. Ty totiž tvrdí, že termín stanovený ČEZ, tedy aby dva nové bloky začaly vyrábět elektřinu již v roce 2020, je poněkud napjatý. „Jeden z účastníků se obává, že v tak krátkém termínu není schopen zaručit bezproblémovost stavby a všechny termíny stanovené zadavatelem. V této souvislosti zvažuje i odstoupení z tendru,“ sdělil dobře informovaný zdroj. Ten pracuje na projektu dostavby Temelína pro jednoho z účastníků tendru.
„Absolutní prioritou společnosti ČEZ je kvalitní příprava projektu, tak aby nedošlo k protahování samotné stavby,“ uvedl mluvčí firmy Ladislav Kříž. „ČEZ omezil své zahraniční investice právě proto, aby byl připraven financovat dostavbu Temelína, kterou vnímá jako svůj klíčový projekt,“ vysvětlil. Kříž současně uvedl, že prioritou ČEZ je udržet v tendru všechny tři zájemce o výstavbu jaderné elektrárny. „Odstoupení některého uchazeče před podáním nabídky by zhoršilo naši vyjednávací pozici a prodražilo dostavbu elektrárny. Proto bereme vážně signály potenciálních dodavatelů o tom, že stávající harmonogram je příliš napjatý,“ dodal mluvčí.
Týdeník EURO se v minulosti setkal se zástupci jednotlivých uchazečů o několikasetmiliardovou dostavbu Temelína. Každý z nich přitom potvrdil, že je schopen stanovené termíny splnit. ČEZ ale nyní připustil, že podpis smlouvy s vítězem tendru, původně naplánovaný na jaro 2012, se o několik měsíců posune. Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, a francouzská společnost Areva.
V této souvislosti je třeba upozornit ještě na jednu drobnost. ČEZ již před časem připustil, že by se rád podílel na výstavbě nových jaderných elektráren nejen v Česku, ale i v okolních zemích. O budování „atomovek“ uvažují krom jiného v Polsku, Maďarsku či na Slovensku. Jenže pokud by se chtěla česká firma pustit do tak velkého budovatelského projektu, musela by přibrat silného investičního parťáka. Takové rozhodnutí a následné vyjednávání o spolupráci zabere hodně času, a tak se nějaké to zpoždění výstavby Temelína může hodit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).