Jablečná nadílka

12. prosince 2007, 11:11 - Milan Ballík
12. prosince 2007, 11:11

Sladké svátky, jak je připravuje Josef Vladař

Vyhlášený pražský restauratér a gurmán Josef Vladař před rokem sestavil pro čtenáře týdeníku EURO štědrovečerní menu měšťanské rodiny z konce 19. století. Průvodcem vánočními dobrotami bude i letos, kdy si připravil další téměř zapomenuté receptury pro svatvečerní tabuli. Všechny spojuje - jak Josef Vladař říká - kuchařská cukrařina a také jedna surovina: jablka.
„K tradičním českým vánocům neoddělitelně patří kromě vánočky, ryby, salátu či cukroví i jablka,“ konstatuje Josef Vladař. „U nás v restauraci stále připravujeme některé z již dávno zapomenutých teplých moučníků právě na bázi jablek. Pro inspiraci se s vámi o některé podělím, abyste si i vy udělali představu o sladké vánoční tečce z dob našich babiček,“ dodává.

Jablkové beně s vinnou pěnou (šodó) - pro 4 osoby
Suroviny: 4 větší jablka, 2 vaječné žloutky, 2 vejce, 1 dl mléka, 100 g hladké mouky, 30 g cukru, 2 dl oleje, skořicový cukr, sůl
Suroviny na vinné šodó: 2 vaječné žloutky, 1 dl červeného vína, 50 g vanilkového cukru, citronová šťáva
Příprava: Jablka oloupeme, špičky odkrojíme, nakrájíme (na porci asi tři kolečka přibližně centimetr silná) a obalíme ve skořicovém cukru. Ze žloutků, vajec, mléka, mouky a špetky soli vypracujeme hladké těstíčko o trochu hustší než na palačinky. Plátky jablek v něm obalíme a na oleji smažíme dozlatova. Hned po usmažení obalíme ve skořicovém cukru. Vinnou pěnu si připravíme tak, že nejdříve ohřejeme červené víno, a to na 40 až 50 oC. Žloutky vyšleháme nad párou do pěny, přidáme vanilkový cukr a pomalu přiléváme víno a trochu citronové šťávy. Na porci podáváme tři plátky smažených jablíček, která přelijeme vinným šodó.

Pečená jablka dle naší babičky (zavátá sněhem)
Suroviny: 4 velká jablka, 100 g brusinkového džemu, 30 g vlašských ořechů, 30 g rozinek, 5 cl rumu, 100 g másla, 2 vaječné bílky, 50 g cukru, citronová šťáva, vanilkový cukr
Příprava: Velká jablka oloupeme, přepůlíme, vydlabeme jádřince a odkrojíme stopku i „bubáka“. Vedle si smícháme rozsekané ořechy, rozinky, brusinkový džem a trochu rumu. Směsí naplníme půlky jablek, vložíme do pekáčku (nejlépe z jenského skla) přidáme máslo a pomalu pečeme 15 až 20 minut. Během pečení ještě přidáme brusinky a pokropíme rumem. Na závěr si připravíme tuhý bílkový sníh (bílky zakápneme citronovou šťávou, šleháme a pomalu přidáváme moučkový cukr). Na každou polovinu jablka navršíme velkou lžíci bílkového sněhu a asi minutu zprudka zapečeme v troubě na 200 až 220 oC.

Jemné palačinky s jablečnou náplní
Předpokládám, že palačinky umí každá jen trochu znalá hospodyňka, proto se jejich přípravě věnovat nebudu a zaměřím se jen na jablečnou náplň do nich.
Suroviny: jablka, máslo, citronová šťáva, vanilkový cukr, rozinky, med, šlehačka
Příprava: Náplň si připravíme předem. Jablka oloupeme a nastrouháme najemno. Na teflonovou pánev vložíme kousek másla, přidáme nastrouhaná jablíčka, citronovou šťávu, vanilkový cukr a pomalu dusíme. Do směsi dušených jablíček přidáme - pro čtyři osoby malé rozinky, které jsme si nejlépe den předem naložili do jablkovice (může být i koňaku, rumu či brandy). Jemné palačinky plníme teplou jablečnou směsí a na závěr je pokapeme medem, případně ozdobíme šlehačkou a kouskem jablíčka.

Jablková žemlovka (zemlbába, housková stařena) - pro čtyři 4 osoby
Recept na tuto zemlbábu z vánočky, podávanou k snídani na Nový rok, mi dala moje babička, která ji připravovala u Schwarzenbergů. Suroviny: 300 g starší vánočky, 100 g másla, 3 dl mléka, 2 vejce, 2 vaječné žloutky, 150 g cukru, 500 g jablek, 50 g rozinek, 50 g vlašských ořechů, 5 cl rumu, skořicový cukr
Příprava: Z mléka, vajec, žloutků a cukru si připravíte zálivku. Oloupaná a na plátky nakrájená jablka promícháme s cukrem, rozsekanými vlašskými ořechy, rozinkami, skořicovým cukrem a rumem. Pekáček vymažete máslem, plátky vánočky namočíte do mléka s vejci a střídavě kladete do pekáče - vždy vrstvu vánočky a jablek, alespoň tři vrstvy, přičemž nakonec musí vždy přijít vánočka. Pomalu pečete ve vyhřáté troubě dozlatova (cirka 30 až 35 minut) a během pečení alespoň třikrát až čtyřikrát zalijete zálivkou. Po upečení žemlovku lehce pocukrujete práškovým cukrem, počkáte asi deset minut a servírujete.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Potřebuje Fed skutečně snižovat svoji bilanci?
Porovnání cen másla v roce 1985 a 2017. Proč stojí máslo 50 Kč?
Adopce vs. pěstounská péče: svěří vám úřady dítě do péče?
Proč je v Česku drahé volání?
OSVČ a výdajový paušál v praktických příkladech
Auta
Reálná spotřeba Bugatti Chiron? Není tak strašná, jak by se…
Rolls-Royce Phantom: Vlastní platforma, přes 130 kg zvukové izolace a komfort létajícího koberce
Kvíz na pátek: Poznáte auta podle fotografie?
Toužíte po luxusní prémiové ojetině? Kalkulace nákladů vás vrátí zpět na zem
Do prodeje jde velmi speciální Honda NSX. Zájemci za ni dají minimálně 12 milionů
Technologie
Konec řízené distribuce. Creators Update byl vypuštěn na všechna kompatibilních zařízení
Ryzen Threadripper byl „delidován“ na videu. Uvnitř se schovává překvapení
WhatsApp stále roste. Denně jej používá miliarda lidí, proteče jím 55 miliard zpráv
USB 3.2 se představuje. Zrychlí na 20 Gb/s i se starými kabely, mohlo by přijít už brzy
Google po sedmi letech vypnul Instant Search. Návrhy výsledků vyhledávání se již nezobrazují
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít