Menu Zavřít

Já se vznáším, já si létám

10. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Umění
Já se vznáším, já si létám
V hlavní hale nového magistrátu v Liberci se vznáší plavovlasá holčička s pěti balonky. Moderně renovované budově s vážným až závažným posláním má tento sochařský projekt dodat přeci jen trochu nevážné a bezstarostné atmosféry.
Autorkou díla s názvem Splněný sen je absolventka pražské Akademie výtvarných umění, známá sochařka originální figurální tvorby Martina Niubò-Klouzová. „Socha je o touze lidí plnit si své sny, i kdyby byly zdánlivě nemožné,“ charakterizuje autorka Splněný sen. „Jde vlastně o autobiografické dílo. Pamatuji se, jak moc jsem chtěla jako dítě vzlétnout za svými balonky, stejně jako jsem měla spoustu jiných snů. Některé se splnily, některé dnes už pro mne nejsou důležité a některé se snad ještě splní. Jen se člověk nesmí vzdávat a jít za svým cílem. Nenechat se ubít starostmi všedního dne. A to jsem chtěla svou sochou lidem přicházejícím do budovy magistrátu připomenout,“ dodává.
Ke zlepšení kulturního prostředí v Liberci přispěla instalací sochy obecně prospěšná společnost Spacium, která ve městě již umístila díla Milana Housera (Koule), Davida Černého (Zastávka) a Lukáše Rittsteina (Žíla, Věčná něha). Záměrem Spacia je, aby 360 centimetrů vysoká socha z polystyrenu a umělé pryskyřice zdobila halu nového magistrátu natrvalo. Podle dosavadních příznivých ohlasů obyvatel Liberce je to přání reálné.

Box:
Martina Niubò-Klouzová
narozena 26. 5. 1970 v Praze
studia:
1984 – 1988 Střední umělecko-průmyslová škola Praha
1990 – 1992 Vysoká škola umělecko-průmyslová Praha (ateliér profesora Kurta Gebauera)
1992 – 1996 Akademie výtvarných umění Praha (ateliér profesora Karla Nepraše)
1994 – 1995 Akademie výtvarných umění Praha (ateliér docenta Jiřího Davida)
Martin Mašek

Podzimní Luna
Řecko-italská značka Luna představila kolekci spodního prádla pro podzim a zimu 2008/2009. Sama ji označuje za „smyslnou a vyzývavě ženskou, rafinovanou materiálem a zdobením a v podzimních barvách“. Prádlo zdobí francouzské krajky a vyšívání, vedle černé a bílé barvy jsou k dispozici také červená, tmavší tóny tmavě modré a hnědé, starorůžová a lososová. V kolekci nechybí ani noční program a domácí oblečení z bavlny. Řada Catwoman je z lesklého materiálu napodobujícího kožené sexy prádlo. Základní barvy patentované push-up kolekce Miracle, tedy černou, béžovou a krémovou, nově doplňují tmavě zelená, tmavě modrá a potisky s motivy džungle.

(jako popisek)
Proč proboha nevyrábí Ferrari motorky? Byly by asi krásné… Řekl si v roce 2005 izraelský designér Amir Glinik a začal si malovat. „Inspiruji se klasickými i moderními tvary á la Maranello,“ říká muž, který si pro radost připravuje i neoficiální prototyp. „Je to směs těch nejlepších ferraráckých linek a nejnovější techniky. Co se týče motoru i řízení,“ doplňuje. Kdo ví, třeba se nějaký ten italský manažer chytí a nabídne Glinikovi kontrakt.

BRAND24

Druhý Modigliani v Praze
Po Mladé dívce v bílé košilce se v Praze představuje další půvabná Pařížanka z druhé dekády minulého století, a to bez košilky. O Modiglianiho díle z roku 1918, které si Národní galerie vypůjčila z vídeňské Albertiny, jsme informovali v 38. čísle týdeníku EURO. Od druhé poloviny září k němu přibyl další obraz Amedea Modiglianiho, o rok starší Ženský akt na bílém polštáři. Patří Staatsgalerii Stuttgart, která ho s Národní galerií dočasně vyměnila za Matissovo dílo Joaquina, které se stalo součástí malířovy stuttgartské výstavy. Modiglianiho Ženský akt na bílém polštáři bude vystaven v pražském Veletržním paláci v expozici zahraničního umění 20. a 21. století do 11. ledna příštího roku.
Popisek: Amedeo Modigliani: Ženský akt na bílém polštáři

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).