Menu Zavřít

Izrael: útok super šekelu

20. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Vzestup měny vůči dolaru znamená,...

Celý podtitul: Vzestup měny vůči dolaru znamená, že exportéři dostanou z prodeje méně - a platy i materiál přijdou na více peněz

Firma O. R. T. Technologies po léta odolávala stěhování výroby mimo Izrael. Tento výrobce specializovaného softwaru pro vedení benzinových stanic však musí čelit ostrému vzestupu hodnoty šekelu. Proto zmrazil přijímaní nových pracovníků a v loni prosinci rozhodl o přesunutí některých vývojových prací do východní Evropy. „Nikdy jsem si nemyslel, že nastane den, kdy budeme muset stěhovat výzkum a vývoj mimo Izrael, ale silný šekel nás donutil to udělat,“ láteří výkonný šéf Alex Milner.

Píše se další den izraelské „dolarové krize“. Po desetiletí Izraelci sledovali dolar jako základ finanční stability, jenž byl spolu s cenami bytů a platy často označován za hradbu proti inflaci. Ale šekel v posledních dvou letech stoupl vůči dolaru o 31 procent včetně posledního skoku za uplynulý měsíc o šest procent. To ubližuje softwarovému obchodu Flash Networks, který platí náklady v šekelech, ale většinu prodeje uskuteční v dolarech. „Uplynul teprve měsíc z nového roku a v našem rozpočtu je schodek milion dolarů,“ říká výkonný šéf Flash Liam Galin.

Šéfové byznysu i odborů volali po opatřeních centrální banky, aby zakročila proti silnému šekelu. Guvernér Bank of Israel Stanley Fischer ale 10. února odmítl snížení úrokových sazeb. Bývalý hlavní ekonom Světové banky bránil své rozhodnutí argumentem, že nic nenasvědčuje ekonomickému zpomalení. „My musíme akceptovat, že šekel je silnou měnou a situace bude ještě dlouho pokračovat,“ řekl Fischer reportérům. Předseda vlády Ehud Olmert a ministr financí Ronnie Bur podpořili Fischerův postoj.

EKONOMIKA V POHYBU
Za posílením šekelu je skvělá ekonomická situace židovského státu. Růst dosáhl pěti procent za poslední čtyři roky. Izraelská platební bilance je jasně v černých číslech, nezaměstnanost je na nejnižší úrovni za více než dekádu a dluh jako podíl na hrubém domácím produktu klesl minulý rok na 79 z 98 procent v roce 2004. Společnost Fitch Ratings zvýšila 11. února úvěrové hodnocení země a na měnové trhy přispěchaly zahraniční peníze, které očekávaly silný šekel. Denně se uskuteční s izraelskou měnou obchody za 2,5 miliardy dolarů, což je dvojnásobek úrovně z doby přede dvěma lety. S tak pozitivní náladou, říká výkonný finanční šéf ratingové firmy v Tel Avivu, „nebudou mít menší redukce sazeb příliš velký vliv“.

Superšekel ohrožuje export veškerého zboží od textilu až po antivirový software, diamanty a zbraně. Prodej do zámoří obstaral v posledních letech 40 procent ekonomického růstu. Mnoho Izraelců se proto obává, že by tento stroj nyní mohl ztratit dech. Silná měna by mohla ubrat 1,5 procentního bodu z celkového růstu v roce 2008 a způsobit zemi ztrátu pěti miliard dolarů na exportu, odhaduje izraelská asociace výrobců.

Více než ostatní trpí izraelské technologické společnosti, pro něž představují platy - většinou v šekelech – téměř veškeré výdaje. „Náklady na izraelského inženýra jsou stále nižší než na jeho kolegu ze Silicon Valley, ale ne o mnoho,“ říká Moshe Zviran, expert z telavivské univerzity. Silný šekel podle něj poškozuje v USA společnosti, které mají vývojové laboratoře v Izraeli, včetně Intelu, Motoroly a Microsoftu. Potřebují totiž více dolarů na platy.

Některé firmy již byly donuceny zařadit zpátečku. RICOR Cryogenic & Vacuum Systems, která vyrábí zařízení na produkci čipů, odstoupila z některých soutěží kvůli obavám, že získané kontrakty nebudou ziskové. „Snížili jsme přesčasy, zmrazili nové investice stejně jako plány na najímání dalších lidí,“ říká výkonný šéf Nachman Pundak. Rostoucí šekel „může vést ke ztrátě trhů, do nichž jsme po léta silně investovali“.

Graf:
VÝŠE A VÝŠE

Dolar k šekelu

Směnný kurz izraelského šekelu k americkému dolaru,
týdenní závěr

svislá osa: shora 0,28*0,26*0,24*0,22*0,20
vodorovná osda: zleva leden 2006, únor 2008

Data: Bloomberg Financial Markets

BRAND24

BusinessWeek
Neal Sandler
Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marjánka Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).