Menu Zavřít

Ivo Semerák, Czechinvest: Průmyslových zón je nedostatek

8. 8. 2005
Autor: Euro.cz

V průměru 70 procent všech zón, které vznikly s asistencí CzechInvestu, je už obsazeno. Neúspěšné zóny jsou výjimkou a téměř vždy jde o důsledek špatné obchodní politiky nebo naprosto chybného umístění. Tvrdí to Ivo Semerák, šéf odboru podnikatelských nemovitostí agentury CzechInvest.

Ivo Semerák, Czechinvest:

Ivo Semerák: „Zvláště velké projekty se budují na desítky let dopředu. Není proto problémem, když zóna není obsazena okamžitě po dokončení.“

* Zdá se, že na zakládání průmyslových zón v České republice má monopol agentura CzechInvest.

Není to pravda. Rozhodovací procesy včetně určení lokality, realizace i financování jsou v zásadě věcí vlastníků vznikající zóny. Těmi jsou obvykle kraje, obce nebo i soukromé firmy. Výjimku v tomto ohledu tvoří takzvané strategické zóny - tedy takové, kde se očekává příchod velkého investora. Tedy v zásadě firmy, která v dané lokalitě zaměstná nejméně tisícovku pracovníků a investuje více než tři miliardy korun.

* Jak konkrétně pomáháte u těchto velkých investorů?

CzechInvest vytipovává vhodné území, podílí se na projektové přípravě a nese i větší část nákladů. Jejich výše totiž obvykle přesahuje možnosti obcí i krajů - bývají to plochy větší než sto hektarů.

* Přestože průmyslových zón v Česku jsou už desítky, některé praskají ve švech. Neměli byste být aktivnější?

CzechInvest je léta kritizován - před časem bylo údajně zón až příliš. Dnes, kdy poptávka skutečně v některých lokalitách převyšuje nabídku, jich je podle našich kritiků naopak málo a CzechInvest prý neplní své funkce. Myslím, že vhodně připravených průmyslových zón máme v současnosti spíše nedostatek, a to zejména v atraktivních lokalitách.

* Jaká je aktuální situace ohledně obsazenosti? V současnosti je obsazeno v průměru zhruba 70 procent všech zón, na jejichž vzniku jsme se podíleli. Zaplnění je vždy otázka delšího času - řekl bych i pět až sedm let. Zvláště velké projekty vznikají s dlouhodobou perspektivou, na desítky let dopředu. Není proto problémem, když zóna není obsazena okamžitě po dokončení, jak si leckdo představuje. Jen výjimečně jsou zóny neúspěšné. * Co je základní příčinou takových neúspěchů? Podle mého názoru je to vždy důsledek špatné obchodní politiky nebo naprosto chybného umístění zóny. * Kolik zón v Česku nyní vlastně je?

CzechInvest se podílel na výstavbě více než devadesáti zón. Vedle toho existuje ještě několik desítek dalších, dnes jsou takřka ve všech větších městech. V naší databázi máme přibližně 150 pozemků, které nabízíme především zahraničním investorům.

* Jak konkrétně při vzniku zón pomáháte?

Jde především o přímé dotace na investiční náklady či výkup pozemků. Existuje i návratná finanční dotace, tedy vlastně jakési bezúročné úvěry. Kromě toho máme možnost zprostředkovat převod pozemků od Pozemkového fondu za zvýhodněnou cenu. A pak samozřejmě zájemcům poskytujeme bezplatné konzultace - nejčastěji se týkají velikosti zóny či problematiky jejich zasíťování. Pro majitele, ale i z našeho hlediska, je nejdůležitější naše asistence při obsazování zón - u nás se koncentruje poptávka zahraničních a v menší míře i domácích investorů.

* Můžete získat investora i pro zónu, na jejímž vzniku jste se nepodíleli?

Ano. V takových případech fungujeme jako jakási realitní kancelář. Pro developery, tedy majitele zón, hledáme kupce, a to bezplatně.

* Mohou s takovou podporou počítat i menší zóny?

S dotacemi mohou počítat pouze zóny větší než dva hektary.

BRAND24

*** Jakou radu máte pro ty, kteří chtějí vybudovat malou zónu?

Především konzultovat s námi záměr od samého začátku. Rád bych zdůraznil, že většinou není nezbytné ihned investovat do výkupů pozemků či výstavby inženýrských sítí, dokud není znám konkrétní investor. Stačí smlouvy o smlouvách budoucích. Sítě stačí mít projektově připraveny ve fázi územního rozhodnutí. A teprve až se najde investor, začít naostro.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).