Menu Zavřít

Irsko bude možná potřebovat další mezinárodní pomoc na záchranu bank

9. 2. 2011
Autor: profit

Banka Anglo Irish Bank, která dříve ve velkém půjčovala developerům a spekulantům s nemovitostmi vykázala za loňský rok největší ztrátu v irské firemní historii. Přiživila tím spekulace, že Irsko bez další mezinárodní pomoci bankovní sektor nezachrání.

Foto: Archiv

Loni na podzim dostalo Irsko na záchranu tamních bank zdevastovaných propadem cen nemovitostí 35 miliard eur od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Zdá se, že tato částka mu stačit nebude. Podle odhadů zveřejněných irským deníkem Irish Independent by záchrana bank mohla stát o dalších 15 miliard eur více.

Kondice bank utrpěla zejména kvůli poklesu cen nemovitostí, které sloužily jako zástavy za úvěry. Banky tak nedostanou zpět peníze, které klientům neschopným dluhy splácet, půjčily. Zatím posledním důkazem vážnosti krize jsou hospodářské výsledky banky Anglo Irish Bank. Ta za loňský rok předběžně vykázala největší firemní ztrátu v historii Irska. Celkem přišla o 17,6 miliard eur.

Banka musela odepsat špatné úvěry, které v minulosti poskytla nemovitostním spekulantům, v celkové výši 7,8 miliardy eur. O dalších 11,5 miliard eur přišla banka prodejem problematických úvěrů do irské obdoby české Konsolidační banky. Ta banky zbavuje toxických aktiv, ale za výrazně nižší cenu, než je jejich účetní hodnota.

O katastrofální situaci banky, kterou vláda znárodnila už v roce 2009, svědčí i masivní odliv vkladů. Během roku 2010 stáhli klienti ze svých účtů 16 miliard eur, to je skoro 60 procent veškerých vkladů. S odlivem vkladů se musely vyrovnat i další irské banky.

Peníze na vyplacení klientů si banky musely půjčit u Evropské centrální banky (ECB) a Irské centrální banky. U těchto institucí našly i pomoc při vyplácení držitelů některých dluhopisů. Jen Anglo Irish Bank si takto napůjčovala 45 miliard eur, což je o polovinu víc, než kolik loni vybralo Irsko na daních, uvádí agentura AP.

Irským bankám navíc dochází kvalitní dluhopisy, které mohou nabídnout ECB jako zástavu za krátkodobé půjčky. Proto musí více využívat programu Irské centrální banky, která pro potřeby udržení likvidity bank vyčlenila balík přesahující 50 miliard eur, zjistil deník Irish Independent.

Irská vláda chce banky zachránit částečně jejich sloučením a částečně na úkor držitelů jejich dluhopisů. Zatím poslední fúze se týká právě Anglo Irish Bank, která se má spojit se stavební spořitelnou Irish Nationwide. Jejich zdravé vklady hodlá vláda nabídnout ostatním bankám, které na tom nejsou tak špatně. Klienti o peníze nepřijdou, protože za jejich vyplacení ručí plně vláda.

Část účtu za resucitaci bankovního sektoru by podle vlády i opoziční strany Fine Gael měli zaplatit držitelé dluhopisů, kteří mají za normálních okolností právo na prioritní výplatu vložené jistiny. O výměně těchto dluhopisů za jiné obligace, ale s nižší hodnotou už vláda vyjednává s EU a MMF, které Irsku poskytly finanční pomoc.

BRAND24

Jednali jsme o dluhopisech v hodnotě 20 miliard eur, ale ECB snížení hodnoty těchto dluhů vyloučila. To ale neznamená, že o tom nediskutujeme dál,“ prohlásil v televizi RTE ministr financí Brian Lenihan. ECB se tento plán nelíbí, protože by to znamenalo ztráty pro jiné evropské banky, které dříve irských ústavům půjčily.

V poslední době se tak začínají objevovat spekulace, že Irsko směřuje ke státnímu bankrotu. Profesor ekonomie na dublinské univerzitě Karl Whelan například spočítal, že státu bude v příštích dvou letech chybět na pokrytí rozpočtových potřeb 19 miliard eur. Případný bankrot by tvrdě zasáhl nejen evropské banky, ale i ECB. Ta vlastní irské státní dluhopisy jako zástavu za více než 130 miliard eur, které si od ní podle listu Financial Times irské banky na přežití krize zatím půjčily.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).