Menu Zavřít

Irové tlačí na Facebook, aby chránil soukromí uživatelů

22. 12. 2011
Autor: profit

Provozovatel sociální sítě Facebook bude muset lépe vysvětlovat uživatelům, co se děje s jejich daty a umožnit jim větší kontrolu nad jejich soukromím. Doporučil to úřad pro ochranu dat v Irsku.

Foto: Profimedia.cz

Kancelář irského Komisaře pro ochranu dat (DPC) zveřejnila výsledky auditu, který trval tři měsíce. Ve výsledné zprávě vyzývá Facebook, aby dal uživatelům volnější ruku při ochraně dat a umožnil jím ve větším rozsahu rozhodovat o míře vlastní datové bezpečnosti. 

Úřad po provozovatelích největší sociální sítě na světě chce, aby umožnil majitelům profilů na Facebooku mazat staré zprávy, žádosti o přátelství a „šťouchnutí“.

Irové jsou přesvědčeni, že Facebook měl lépe zvládnout tagování na fotografiích. Kromě toho se jim nelíbí, že stránky dlouhodobě zachovávají informace o reklamách, na které uživatelé klikli. DPC to pokládá za „nepřijatelné“.

CONTENT24

Na změny má Facebook 40 dnů. Zatím mají závěry DPC povahu doporučení. Úřad komisaře však může jejich zavedení firmě nařídit.

Facebook se dostal pod palbu kritiky kvůli špatné ochraně soukromí již několikrát. Na díry v bezpečnosti přitom už doplatil i zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Kvůli programové chybě unikly na veřejnost jeho soukromé fotografie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).