Menu Zavřít

iPhonů se prodá opět méně. Tržby Applu spadly poprvé za 15 let

26. 10. 2016
Autor: ČTK

Prodej chytrých telefonů iPhone od přední americké technologické společnosti Apple klesl v posledním čtvrtletí firemního finančního roku třetí čtvrtletí za sebou. I tak ale překonal odhady analytiků. Celoroční tržby firmy zaznamenaly kvůli propadu prodeje klíčového produktu první pokles za 15 let.

Nejhodnotnější veřejně obchodovaný podnik světa uvedl, že za tři měsíce do 24. září prodal 45,51 milionu iPhonů proti 48,05 milionu kusů prodaných o rok dříve. Analytici odhadovali v průměru odbyt jen 44,8 milionu telefonů. Snížil se rovněž odbyt tabletů iPad a počítačů Mac. Akcie firmy po zprávě oslabily o více než dvě procenta.

Čtvrtletní tržby Applu klesly meziročně o devět procent na 46,85 miliardy dolarů (1,2 bilionu Kč), což byl rovněž třetí čtvrtletní pokles po sobě. Celoroční tržby společnosti utrpěly první pokles od roku 2001. Pro nynější čtvrtletí, v němž firma tradičně prodává nejvíce zboží, Apple odhaduje tržby mezi 76 a 78 miliardami dolarů, zatímco analytici očekávají 75 miliard USD.

Přečtěte si: 10 výrobců mobilů, kteří již nejsou mezi námi

Čistý zisk Applu se propadl o 19 procent na 9,01 miliardy dolarů. Dnešní výsledky jsou podle analytiků odrazem slabého zájmu o dosavadní modely iPhonů. Firma minulý měsíc uvedla na trh novou řadu iPhone 7, od níž si slibuje obnovení růstu tržeb. Růstový impulz by Applu měly dodat i obrovské potíže jeho hlavního konkurenta Samsungu s chytrým telefonem Galaxy Note 7.

Tržby firmy v Číně, která měla být budoucím hlavním motorem růstu firemních výnosů, se v posledním kvartále propadly o 30 procent na 8,8 miliardy USD a navázaly na třetinovou ztrátu v předešlém čtvrtletí. Čínské tržby Applu se přitom ještě o rok dříve zdvojnásobily.


Dále čtěte:

Projekt autonomního vozu společnosti Apple zřejmě míří do koše

BRAND24

Samsung ukončil výrobu „hořících“ smartphonů Galaxy Note 7

Nejcennější značkou světa zůstává Apple. Google ale roste rychleji


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).