Menu Zavřít

Investujte do peněžního fondu

4. 2. 2008
Autor: Euro.cz

KRIZE NA BURZE - Chcete v době poklesů cen na burze investovat s minimálním rizikem? Nakupujte fondy peněžního trhu. Pokud hodláte riskovat, můžete investovat do titulů, které v posledních týdnech výrazně ztratily, přičemž hospodaření těchto firem zůstává v pořádku.

Nahoru – dolů, to je po měsíčním propadání trhu nejnovější obraz vývoje cen akcií na pražské burze. Investoři cítí, že ceny akcií už jsou poměrně nízko, tedy potenciálně vhodné pro nákup. Nejistota ohledně dalšího vývoje ale trvá, nikdo si svým nákupem nemůže být jist. Nyní vyhrává hlavně ten, kdo má pevné nervy a riskuje krátkodobými nákupy a prodeji. Takovou politiku si ale nemůže dovolit každý – třeba pro nedostatek volných finančních zdrojů či kvůli strachu z případné vysoké ztráty.

Pro ty, kteří chtějí investovat s minimálním rizikem, doporučuje Petr Zajíc, ředitel úseku investic Pioneer Investments, nákup fondů peněžního trhu. Ty podle něj v současné době signalizují roční výnosy mezi 3 až 3,5 procenta a jsou tak relativně atraktivní. „Alternativou by mohly být zajištěné fondy, ale i u nich dochází v průběhu investičního horizontu k poklesu ceny. I když celkové zajištění – obvykle bývá devadesáti až stoprocentní v horizontu tři až pět let – se nemění,“ říká Zajíc.

Podobný názor má Miloš Filip, ředitel prodeje fondů ING Investment. Podle něj mají ti, kteří v dnešní době chtějí minimální riziko a získat alespoň nějaké výnosy, na dobu jednoho roku až dvou let nakoupit dluhopisové a peněžní fondy. Pro ještě kratší dobu je vhodný spíše některý bankovní peněžní účet s vyšším výnosem. Kromě fondů peněžního trhu doporučuje hlavní analytik Atlantik FT Milan Vaníček i investice do defenzivních titulů poskytujících vysoké dividendy. „U takovéto investice z delšího horizontu nemusíte přemýšlet, za kolik jste ji koupili, když víte, že bude poskytovat solidní dividendový výnos po několik let“, vysvětluje.

Akcie se slevou

„Zkušenější investoři, kteří chtějí investovat se sníženým rizikem, mohou vyzkoušet některé druhy certifikátů nabízejících ochranu proti rizikům, jako jsou bonus certifikáty či diskontové certifikáty,“ upozorňuje Karel Potměšil, analytik společnosti Cyrrus. Certifikáty jsou papíry emitované na jednotlivé akcie, indexy nebo koše akcií. Bonus certifikát v sobě obsahuje ochranu proti poklesu cen akcií či jiných aktiv, na které je vystaven, a přitom nijak neomezuje výši možného zisku. Hlavní výhodou diskontového certifikátu je možnost koupit akcie, na které je vystaven se slevou, tedy za nižší cenu, než je aktuálně na trhu. Tím se majitel chrání před možným propadem trhu.

Jak se ale mají chovat ti, kteří již mají své peníze zainvestovány v akciových fondech? „Pro ně je asi nejdůležitější si právě v této době uvědomit, proč a na jak dlouho do akciových instrumentů investovali. Pokud je odpovědí: očekával jsem maximální zhodnocení v dlouhodobém horizontu sedmi let a více, pak nemusí být nijak nervózní a může pokračovat dále ve zvolené strategii. Investice do akcií by měly být rozloženy v čase, a tak současné poklesy v dlouhodobém horizontu představují nákupní příležitosti,“ vysvětluje Zajíc.

Pokud je odpovědí: chtěl jsem rychle vydělat, pak je podle Zajíce na místě stanovit si maximální úroveň ztráty (stop-loss), a pokud cena poklesne pod tuto hodnotu, pak tyto investice vyprodat. Takový investor ovšem bude držet spíš akcie než fondy. Jestliže odpověď zní: chtěl jsem vydělat, ale nedovedl jsem si představit tak vysoké ztráty, a to ani v průběhu dlouhodobého investičního horizontu, pak je podle Zajíce na místě okamžitě zredukovat podíl takových investic na celkovém majetku.

„U investorů, kteří již mají v akciích či fondech zainvestováno, je situace komplikovaná pravděpodobnými ztrátami, jež v poslední době utrpěli. Zde záleží případ od případu, tedy na tom, jak velkou ztrátu už potenciálně utrpěli, a zda mají další prostředky k investicím,“ vysvětluje Potměšil. V případě, že jsou ztráty větší a investor má volné prostředky, může podle něj zkusit své pozice takzvaně doředit, tedy snížit dalším nákupem za současné nižší ceny průměrnou nákupní cenu aktiva. Až se trh obrátí směrem nahoru, rychleji vydělá. Ovšem současně tím zvyšuje riziko ztráty, pokud se trh neobrátí a bude dál padat.

Hlavní propad už je za námi

„Současné výkyvy akciových trhů jsou bezesporu mimořádné. Přesto by dlouhodobý investor s akciemi a s jasným investičním cílem neměl rozhodně panikařit, a své akcie spíše držet. Velmi pravděpodobně jsou dnes již nejméně tři čtvrtiny propadu za námi a evropské a středoevropské akcie budou na konci prvního nebo začátku druhého čtvrtletí z hlediska ohodnocení i vyhlídek na zajímavý výnos výhodné k nákupu,“ radí Filip.

Investorům, které současná situace poklesů cen akcií deprimuje, radí Filip spíše, než prodat celé akciové portfolio, diverzifikovat jej a přikoupit nebo zaměnit akcie za defenzivnější investici v podobě některého dluhopisového fondu. Vyčkávat či dívat se na nové příležitosti, které propady trhu poskytují.

Odvážní mohou riskovat

Pro adrenalinové typy lidí, kteří chtějí využít klesajících trhů k dosažení mimořádných zisků, existují různé modely. Nicméně, jak upozorňuje Petr Zajíc, základním pravidlem by mělo být již zmiňované nastavení stop-lossu, a také rozkládání investice v čase.

Pro investory ochotné riskovat s cílem rychlého dosažení vysokých výnosů nabízí současná tržní situace příležitosti ke krátkodobým spekulacím na růst i pokles cen akcií. Vzhledem k vysoké volatilitě trhu existuje možnost obousměrných pohybů, jichž se mohou pokusit využít nákupy či krátkými prodeji. Nicméně tento druh obchodování je opravdu velmi rizikový s ohledem na nejistotu dalšího vývoje. „Ten s sebou, kromě potenciálně vysokých výnosů, nese možnost opětovného obratu vývoje trhu oběma směry, což může vést k značným ztrátám umocněných silou a rychlostí obratu,“ říká Potměšil.

Pro dlouhodoběji zaměřené investory, kteří jsou ochotni nést vyšší rizika vyplývající ze stávající situace trhu, může být podle něj vhodný nákup akcií především těch titulů, které v posledních týdnech výrazně ztratily. Jejichž propad byl ale způsoben vyloženě negativní tržní náladou a hospodaření těchto firem zůstává v pořádku. I zde sice existuje možnost dalších poklesů, ale právě díky delšímu investičnímu horizontu by měly být překonány.

Slovo dostanou banky a pojišťovny

Velmi podobný názor zastává i Miloš Filip. „Dlouhodobým investorům, kteří chtějí současných poklesů na burzách aktivně využít, bych radil podívat se, kam se koncentrovalo nejvyšší oslabení cen akcií a začít opatrně investovat. Akcie nebo akciové fondy mohou přikupovat v několika stejných částkách, například každý týden. Získají tak pro svou investici průměrnou nákupní cenu a ošetří riziko nepříznivého načasování investice na rozkolísaném trhu.“

BRAND24

Podle něj ti, kdo mají odvahu a chuť si zaspekulovat, mohou zkusit vyčkat na zajímavé ceny, na které se dostávají akcie distribučních společností a telekomunikačních operátorů. Zajímavou investici s relativně vysokým dividendovým výnosem budou po zapracování většiny dnešních poklesů velmi pravděpodobně v druhé
m pololetí představovat evropské banky a pojišťovny. „Jejich obchodní model založený hlavně na kumulaci poplatků a úrokových marží totiž jednorázové ztráty z cenných papírů spojených s hypotékami určitě přežije,“ tvrdí Filip.

„Současná volatilita opravdu poskytuje zajímavé investiční příležitosti a stlačené ceny, například energetických společností, mi přijdou zajímavé. Rovněž sektory významně zasažené v poslední době, třeba bankovní a realitní, skýtají zajímavé příležitosti, nicméně díky zvýšené volatilitě a současnému sentimentu vůči těmto sektorům představují i vyšší riziko,“ tvrdí také Milan Vaníček.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).