Menu Zavřít

Investovat můžete i pro potomky

13. 11. 2006
Autor: Euro.cz

DĚTSKÉ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍNa českém trhu je dětské životní pojištění spíše novým produktem, dnes ovšem nabízí každá větší pojišťovna. V zásadě jsou všechny tyto pojistky koncipovány obdobně, ale v mnoha detailech, někdy i zásadnějších věcech se liší, jakékoli porovnání je proto poměrně obtížné.

DĚTSKÉ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

Na českém trhu je dětské životní pojištění spíše novým produktem, dnes ovšem nabízí každá větší pojišťovna. V zásadě jsou všechny tyto pojistky koncipovány obdobně, ale v mnoha detailech, někdy i zásadnějších věcech se liší, jakékoli porovnání je proto poměrně obtížné.

Pro pojistníky (tedy ty, co pojistku uzavírají), obvykle rodiče, je proto důležité ujasnit si především cíl pojištění (investice nebo ochrana před riziky) a částku, kterou jsou ochotni investovat. I tady panují velké rozdíly - tak například Sluníčko České pojišťovny počítá s minimálním měsíčním pojistným 200 korun, Pastelka od Allianz s 500 korun -to ovšem platí pro jedno dítě, pro čtyři lze vystačit jen s 800 korunami měsíčně. Podobné „množstevní“ slevy nabízejí všechny pojišťovny.

Základním cílem dětských investičních pojistek je finanční zajištění, respektive podpora pojištěných při dosažení určeného věku. Pojistky se proto sjednávají brzy (standardně mezi narozením a 12. až 18. rokem života dítěte), konec pojistné doby se pohybuje mezi 18 a 26 lety. Tento okamžik - takzvané dožití dítěte - je okamžikem, kdy dochází k výplatě pojistné částky. Ta například u České pojišťovny v případě pojistky Sluníčko bývá sjednávána nejčastěji na 50 až 100 tisíc korun.

Jednorázová výplata ale může být nahrazena pravidelnou rentou. Pojištění Budoucnost, které připravuje Kooperativa, nabízí pětileté „stipendium“ s libovolným užitím. Některé pojistky -třeba Clever Invest Junior - lze ale transformovat a prodloužit až do věku sta let. „Prakticky lze mluvit o jedné smlouvě na celý život,“ říká Renata Werliková z Generali. Ta má v nabídce ještě pojistku Lvíček s garantovaným zhodnocením investic, zatímco u pojistky Clever Incest Junior se jedná o různou míru výnosu, ovšem s vyšší úrovní rizika.

BRAND24

Ve dvou variantách nabízí dětskou investiční pojistku také Uniqa. Její Motýlek má jednak formu investičního pojištění, kde pojistná částka pro případ dožití není garantována a je dána výší vkladů a výnosy, jednak kapitálového pojištění s garantovanou výplatou pojistné částky. „Kapitálovou pojistku obvykle volí starší rodiče, přičemž investují průměrně 400 korun měsíčně, investiční pojistku zase preferují mladší rodiče, přičemž investují více, kolem 650 korun,“ komentuje poptávku Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa. Výnosy lze u všech pojistek zvyšovat mimořádnými vklady.

Součástí pojištění je standardně ochrana pro případ smrti pojistitele (nebo jeho invalidity) -v takovém případě pojišťovna přebírá platby pojistného.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).