Menu Zavřít

Investoři čekají, že se zisky vrátí

1. 9. 2008
Autor: Euro.cz

PODÍLOVÉ FONDY - Propad ruského akciového trhu trvá od počátku roku. Poslední dění kolem gruzínského konfliktu situaci jen dál zhoršuje. Akciové fondy orientované na Rusko a střední a východní Evropu spadly do ztrát.

Propad zejména ruské burzy pochopitelně ovlivňuje i české investory, kteří mohou s ruskými akciemi obchodovat buď přímo přes obchodníky s cennými papíry, nebo prostřednictvím podílových fondů. Přitom většina bank působících na českém trhu má v Rusku investovány peníze svěřené klienty i prostřednictvím podílových fondů. A jejich ziskovost je vesměs tristní. Klienti nicméně nepanikaří a spoléhají na to, že dlouhodobý horizont je vrátí k zisku.

Například fond ČSOB Access Russía zaměřený na ruské akcie ztratil za poslední rok přes 23 procent. Klesá ale i fond zaměřený na střední a východní Evropu, který má v sobě zastoupeny akcie z Ruska a dalších více než dvaceti zemí – ČSOB fond střední a východní Evropa. Ten za rok ztratil přes třicet procent.

„Výkonnost fondu Access Russia je spíše záporná, a to zejména kvůli poslednímu vývoji cen komodit, na kterých je ruská ekonomika velmi závislá. Pokles je však nad průměrem poklesu standardních globálních akciových fondů,“ komentuje situaci mluvčí ČSOB Tomáš Kopecký. Nicméně ČSOB má podle něj fondy vesměs více diverzifikované a Rusko je spíše doplňkem ve strategii daného fondu. Velmi často je například obsaženo ve fondech zaměřených více globálně, jako jsou například fondy zaměřené na střední a východní Evropu a na země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína).

Hospodaření fondů ČSOB se ale příliš neliší od fondů jiných bank zaměřených na Rusko či východní Evropu vůbec. Například fond nabízený Komerční bankou SGAM Fund Equities Eastern Europe zaměřený na akcie zemí východní Evropy ztratil za rok 25 procent. Stejně tak dopadá zatím fond KS Akciový Plus, který nabízí možnost investovat do nově vydaných akcií na trzích střední a východní Evropy. „Komerční banka nenabízí žádné fondy přímo orientované na Rusko nebo s dominantním podílem ruských akcií. Fondy nabízené bankou jsou orientovány na střední a východní Evropu, přičemž podíl ruských společností nikde nepřekračuje šedesát procent,“ uvádí k tomu Monika Klucová z tiskového odboru banky.

Jeden z největších akciových fondů v Česku, Sporotrend Investiční společnosti České spořitelny, který investuje do akcií středoevropských zemí, zatím za rok ztratil 21 procent, od počátku roku pak celých 26 procent. „Investoři do Sporotrendu na situaci v Rusku nijak nereagují a jsou vůči výkyvům odolní,“ uvádí k tomu Kristýna Havligerová z tiskového odboru spořitelny.

BRAND24

Za uši dostaly kvůli Rusku i fondy nabízené na českém trhu skupinou ING. „Ve fondu ING Emerging Europe orientovaném na akcie zemí rozvíjející se Evropy převažují ruské akcie na hodnotách okolo šedesáti procent celého portfolia,“ říká ředitel prodeje fondů ING Investment Management Miloš Filip. Fond podle něj v posledních pěti letech přinesl investorům průměrný roční výnos 22 procent, i když od začátku roku také prochází korekcí a jeho výkonnost klesla o čtvrtinu.

Jak ale Filip dodává, například ING Russia fund prodávaný na americkém trhu, který je zaměřený čistě na ruské akcie, je podle studie skupiny Value Line pro prestižní srpnové číslo amerického investorského časopisu Barrons mezi konkurencí více než tisíce akciových fondů na nejvyšší příčce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).