Menu Zavřít

Investice do realit se propadly o dvě třetiny

5. 1. 2010
Autor: profit

Celkový objem investic do komerčních nemovitostí v Česku loni dosáhl přibližně 10,5 miliardy korun. Meziročně se tak tyto investice propadly o 64 procent.

Autor: Jakub Stadler

BRAND24

„Po velice pomalém začátku v roce 2009 jsme potěšeni zjištěním, že ve druhé polovině došlo k mírnému oživení,“ uvedla mezinárodní poradenská společnost CB Richard Ellis. Největší realitní transakcí loňského roku byl prodej kancelářské budovy City Tower v Praze na Pankráci. Developerská firma ECM Real Estate Investments ji prodala blíže neurčenému investorovi za 3,4 miliardy korun. Podle některých informací tuto nejvyšší budovu v Česku získal investor ze Slovenska přes finanční skupinu J&T.

Druhým největším loňským obchodem se stal prodej nového kancelářského centra Gemini, rovněž na Pankráci. Německý fond Deka ho koupil od rakouské společnosti Sparkassen Immobilien za 2,8 miliardy korun. Na trhu jednoznačně dominovaly kanceláře, které se na objemu investic podílely z 90 procent. Mezi investory opět převažovaly zahraniční subjekty, hlavně z Německa. Letošní rok bude podle CB Richard Ellis z hlediska investiční aktivity srovnatelný s rokem minulým.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).