Menu Zavřít

Investice do nemovitostí rostou

16. 7. 2007
Autor: Euro.cz

WORLD WEALTH REPORT Soukromé osoby s investičním majetkem nad jeden milion dolarů investovaly v roce 2006 do realit částku 682 miliard dolarů. Podíl nemovitostí v jejich investičním portfoliu přitom razantně vzrostl, a to z 16 procent v roce 2005 na loňských 24 procent.

WORLD WEALTH REPORT

Soukromé osoby s investičním majetkem nad jeden milion dolarů investovaly v roce 2006 do realit částku 682 miliard dolarů. Podíl nemovitostí v jejich investičním portfoliu přitom razantně vzrostl, a to z 16 procent v roce 2005 na loňských 24 procent.

Podle studie World Wealth Report, kterou každoročně zpracovávají společnosti Capgemini a Merrill Lynch a která sleduje investiční priority silných privátních investorů, jsou dnes nemovitosti jako investice velmi atraktivní. Je to hlavně díky relativně vysokým výnosům a naopak nízké rizikovosti. Právě loni řada evropských zemí provedla legislativní změny, které investice do realit podpořily. Česko k nim rovněž patří - v roce 2006 u nás byla schválena novela zákona o kolektivním investování, která vstup na realitní trh umožní i drobným investorům.

BRAND24

Osob, které disponují s investičními zdroji v hodnotě nad jeden milion dolarů, je dnes podle citované studie 9,5 milionu. Nejvíce jich žije v Severní Americe a Evropě (64 procent celku) a připadá na ně 58 procent z 37,2 bilionů dolarů investičních prostředků, kterými tito „velmi bohatí lidé“ celkem disponují. Počet movitých soukromých investorů přitom stoupá - ve světě tento nárůst v loňském roce činil 8,3 procent. V Česku jich loni experti Capgemini a Merrill Lynch napočítali 14 760, o 12,6 procenta více než v roce 2005. „Velcí soukromí investoři představují faktor, který světovou ekonomiku významně ovlivňuje,“ říká Patrik Horný ze společnosti Capgemini ČR.

Atraktivitu nemovitostí potvrzuje i průzkum společnosti Cetelem, která poskytuje spotřebitelské úvěry. Podle ní si realitu v podobě bytu či rodinného domku hodlá v nejbližší době pořídit 14 procent Francouzů (v Česku dvě procenta populace), přičemž do rekonstrukce a vybavení domácností chce investovat 45 procent Francouzů, 44 procent Britů a 20 procent české populace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).