Menu Zavřít

Intrastat v nové podobě

1. 8. 2005
Autor: Euro.cz

STATISTICKÉ VÝKAZY Statistické výkazy vyváženého a dováženého zboží v rámci Evropské unie mají od začátku minulého měsíce změněnou podobu. Podle nových pravidel se má poprvé odevzdávat hlášení za měsíc červenec.

STATISTICKÉ VÝKAZY Statistické výkazy vyváženého a dováženého zboží v rámci Evropské unie mají od začátku minulého měsíce změněnou podobu. Podle nových pravidel se má poprvé odevzdávat hlášení za měsíc červenec.

Změny statistických výkazů, známých pod zkráceným názvem Intrastat, vstoupily v účinnost od 1. července. Stalo se tak v návaznosti na novelizaci vybraných předpisů Evropské unie, týkajících se statistiky obchodu se zbožím mezi členskými státy. Výkazy za červenec se tedy už řídí novou vyhláškou č. 201/2005 Sb., která nahradila předchozí vyhlášku č. 200/2004 Sb.

Ačkoliv jsou vydány nové formuláře, do konce letošního roku bude možné používat starý tiskopis. Od 1. ledna 2006 však lze používat už jen nový formulář.

UŽ BEZ LIMITU 100 MILIONŮ

Jednou z důležitých novinek je zrušení limitu obratu, který činil 100 milionů korun. Do jeho dosažení dosud nemusely menší firmy vyplňovat všechny sloupce hlášení pro Intrastat - konkrétně pro ně nebyly povinné položky „dodací podmínky“ a „druh dopravy“. Od 1. července se však už limit neuplatňuje, takže všechny společnosti musí vyplňovat veškeré sloupce.

Příjemnou novinkou však je mírné zjednodušení formuláře. Od 1. července již neobsahuje sloupec „statistická hodnota“ - bude se vyplňovat pouze fakturovaná částka podle faktury. Také je vypuštěn sloupec „kraj určení“. Místo dosavadních třinácti má tedy nový formulář jen jedenáct sloupců.

TAKÉ PRO NEPLÁTCE DPH

I nadále platí základní limit, týkající se samotného vzniku povinnosti podávat hlášení pro Intrastat. Povinnost vzniká až tehdy, když hodnota zboží odeslaného do jiné členské země Unie překročí ve stejném kalendářním roce čtyři miliony korun nebo když hodnota přijatého zboží přesáhne dva miliony. Jakmile tuto hranici během roku překročí, je firma povinna začít sama vykazovat příslušné údaje. Poprvé tak činí za měsíc, kdy k překročení došlo (nikoli však už zpětně - tj. údaje za zboží odeslané nebo přijaté od začátku roku do měsíce, ve kterém byl překročen osvobozující práh, se nevykazují).

Od 1. července jsou ale nově povinny podávat hlášení i firmy, které nejsou plátci DPH, pokud bude prokazatelné, že v rámci Unie překročily výše zmíněný čtyř- nebo dvoumilionový limit. V praxi se tato podmínka může dotknout zejména společností, které uskutečňují zasilatelský prodej zboží.

UŽ DO DESÁTÉHO DNE V MĚSÍCI

Společnostem, které nepodávají hlášení elektronicky, se od července mění termín pro podání formulářů. Místo do 12. pracovního dne následujícího měsíce je nutné výkaz doručit celnímu úřadu již do 10. pracovního dne následujícího měsíce. Důležitý je přitom termín „doručení“ - nestačí tedy do 10. pracovního dne teprve odeslat formulář poštou. Termínem pro elektronické podávání informací pro Intrastat zůstává i nadále 12. pracovní den následujícího měsíce, přičemž okamžik odeslání a doručení je v tomto případě prakticky totožný.

Z pohledu na kalendář tedy plyne, že výkaz za červenec je nutné doručit do 12. srpna (pokud je vyplňován v papírové podobě), případně do 16. srpna (v elektronické podobě).

Významné změny přináší nová vyhláška i v oblasti následných oprav údajů. Opravit chybné hodnotové údaje (fakturovanou částku) je nutné do 30 dnů ode dne zjištění chyby. Dosud platilo, že chybu je nutné opravit bezodkladně. Mezní termín pro opravy je nyní zároveň mírně posunut - z 12. pracovního dne června následujícího roku na 30. červen následujícího roku.

Opravu fakturované částky je nutné provést, pokud je hodnota změny větší než pět procent z fakturovaných částek za sledovaný měsíc nebo pokud je větší než 100 tisíc korun.

DVOULETÁ ARCHIVACE

Častým dotazem je, jak dlouho mohou celní úřady provádět kontrolu správnosti vyplňování hlášení pro Intrastat. Nová vyhláška stanovuje povinnost archivace údajů v elektronické či písemné podobě po dobu dvou let. Po uplynutí této doby od podání hlášení již tedy nebudou prováděny kontroly správnosti údajů za dané období.

PŘESNĚJŠÍ PRAVIDLA PRO REKLAMACE A OPRAVY

Nová vyhláška také upřesňuje vykazování údajů v případě opravy a reklamace přijatého či odeslaného zboží.

Jestliže je v rámci reklamace vystaven dobropis na sto procent původně fakturované částky a jestliže je zboží vráceno a místo něj je poskytnuto jiné, výkaz se neopravuje. Pokud je ale poskytnuta sleva menší než 100 procent původní ceny, je nutné provést opravu i v Intrastatu. Zatímco tuzemský zákon o DPH při snížení daňové povinnosti nestanoví povinnost vystavit daňový dobropis (plátce ho může, ale nemusí vystavit), v Intrastatu je nutné provést i opravu v případě následného snížení ceny zboží. Povinnost se samozřejmě týká i dodatečného zvýšení ceny.

Reklamaci je nezbytné odlišovat od oprav zboží. Je-li vráceno, aby bylo opraveno a po opravě je opět dodáno původnímu odběrateli, tato oprava se nevykazuje. Stejně tak se nehlásí oprava výměnným způsobem. Je-li však vráceno zboží a dodavatel vrátí odběrateli peníze (dojde ke zrušení zdanitelného plnění), je nutné změnu uvést i do Intrastatu.

Významnou změnou je i nový postup v případě poskytnutí skont, bonusů a rabatů. Dosud je bylo nutné promítat i do výkazů Intrastatu a rozpočítat je na jednotlivá přijetí či odeslání zboží, ačkoli je nebylo nutné zohledňovat v přiznáních k DPH. Nová vyhláška stanovuje, že již není nutné podávat opravné hlášení, pokud tyto změny nejsou předmětem opravy v přiznáních k DPH.

INTRASTAT Intrastat je systém sběru dat pro statistiku obchodu se zbožím mezi členskými státy Evropské unie. Vykazují se údaje o zboží na jednotném trhu, které nepodléhá celnímu dohledu.

BRAND24

BLIŽŠÍ INFORMACE

- vyhláška č. 201/2005 Sbírky zákonů - příručka, dostupná na webu ČSÚ (www.czso.cz)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).