Menu Zavřít

Internetoví piráti ohrožují práci milionů Evropanů

22. 3. 2010
Autor: profit

Nelegální sdílení hudby, filmů nebo softwaru přes internet by mohlo do pěti let připravit v Evropské unii o práci 1,2 milionu lidí a autorům originálů přivodit ztráty za 240 miliard eur. V pátek to uvedl server Etrend.cz s odkazem na studii Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy.

Autor: Artklee

Studie monitoruje situaci kolem internetového pirátství v největších unijních ekonomikách - Německu, Británii, Francii, Itálii a Španělsku.

Nejvíce trpí hudební, filmový a softwarový průmysl, ale i literatura

Nelegální stahování a sdílení souborů na síti zasahuje hlavně hudební, filmový a softwarový průmysl, ale i literaturu. Kvůli pirátům přicházejí firmy z těchto oblastí o zisky a schopnost adekvátně odměňovat umělce a tvůrce originálního obsahu a konečně i vytvářet pracovní místa, uvedl server.

Uvedené obory zaznamenaly podle studie předloni ztráty na maloobchodních tržbách 10 miliard eur, zmizelo 185 tisíc pracovních míst.

Práce pro 6,5 procenta evropanů

BRAND24

Ekonomové z poradenské společnosti TERA Consultants z údajů jednotlivých unijních zemí, Světové organizace na ochranu duševního vlastnictví a evropského statistického úřadu Eurostat vypočítali, že firmy z kreativního průmyslu zaměstnávají 14 milionů lidí, což je zhruba 6,5 procenta celkové pracovní síly v Evropské unii. Na tvorbě evropského hrubého domácího produktu se podílejí téměř sedmi procento, 860 miliardami eur.

Více na NašePeníze.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).