Menu Zavřít

Internetové bankovnictví nabírá na obrátkách

30. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Internet veškeré bankovní operace nejen urychluje, ale také zlevňujeV České republice nabízí již jedenáct bank přístup k běžnému účtu a samozřejmě i jeho ovládání přes internet. Pro klienta banky představuje internetové bankovnictví nejen pohodlný, ale především levný způsob správy účtu - banky zvýhodňují příkazy zadané přes internet, díky čemuž lze ušetřit až desítky korun za jednu bankovní operaci.

Internet veškeré bankovní operace nejen urychluje, ale také zlevňuje

V České republice nabízí již jedenáct bank přístup k běžnému účtu a samozřejmě i jeho ovládání přes internet. Pro klienta banky představuje internetové bankovnictví nejen pohodlný, ale především levný způsob správy účtu - banky zvýhodňují příkazy zadané přes internet, díky čemuž lze ušetřit až desítky korun za jednu bankovní operaci.

Internetové služby, které banky nabízejí, jsou si ovšem natolik nepodobné, že je třeba pečlivě vážit, zda právě vaše banka umí přes internet uspokojit vaše požadavky. Šíře služeb se pohybuje od pasivních operací (zobrazení zůstatku či výpisu z účtu apod.) po investiční a pojišťovací úkony (stavební spoření, životní pojištění, penzijní připojištění, podílové fondy).

Služby na míru

Zdaleka ne veškeré úkony, které internetové prostředí dovoluje, „umí“ vykonat každá banka. Na druhou stranu málokterý klient chce využívat všechny služby. Tabulka ukazuje vše poměrně jasně. Patrný je zejména značný rozdíl v nabídce jednotlivých bank, přestože jsou v ní uvedeny pouze základní aktivní bankovní operace. Zatímco Volksbank „umí“ pouze tuzemský a zahraniční jednorázový platební příkaz, eBanka, zakladatel a leader internetového bankovnictví v Česku, pokrývá celé spektrum služeb. Značné rozdíly panují též na poli pasivních bankovních operací, kde některé banky nabízejí pouze zobrazení zůstatku a přehled plateb, jiné navíc výpisy z účtu a další informace. Nemluvě o kvalitě uživatelské aplikace, snadnosti ovládání a možnostech individuálního nastavení prostředí. Uživateli je velmi ceněna možnost zobrazení blokací při platbě či výběru hotovosti platební kartou. Přes značné ohlasy a zájem je ale tato služba nabízena pouze dvěma bankami - eBankou a Komerční bankou. eBanka zůstává v mnoha kolonkách zcela osamocena, neboť řadu služeb nabízí přes internetové bankovnictví v České republice jako jediná.

Kolik to stojí

Jak již bylo řečeno, že s internetovým bankovnictvím můžete značně ušetřit, není tomu tak vždy. Některé banky si od klientů nechají zaplatit počáteční náklady a téměř všechny si účtují měsíční poplatky za vedení internetového bankovnictví (viz tabulka). Zda se internetové bankovnictví vyplatí, závisí na vstupních poplatcích a zvýhodněních, která banka pro zákazníky připravila. Zadání příkazu přes internet je pro banku mnohem levnější než zadávání na pobočkách, proto své klienty rády motivují k volbě levnějšího způsobu komunikace nižším poplatkem. Zřizovací poplatek zaplatíte u ČSOB, pokud se nespokojíte pouze s pasivními operacemi, kde svůj počítač musíte vybavit čtečkou čipových karet. Pokud čtečku máte, zaplatíte bance za vydání čipové karty s certifikátem 100 Kč, pokud ji nemáte, můžete si vybrat z poměrně široké nabídky banky, které za ni zaplatíte od 550 Kč výše včetně karty s certifikátem. HVB Bank si účtuje za „inicializaci“ kalkulátoru (přiřazení autentizačního kalkulátoru k účtu) 250 Kč k vratné záloze na zapůjčení kalkulátoru 1500 Kč. Nároky na pořízení internetového bankovnictví jsou u této banky nejvyšší. Česká spořitelna nutné náklady na otevření internetového bankovnictví nemá. Pokud si klient ale přeje vyšší úroveň zabezpečení, musí si zakoupit autentizační kalkulátor za 990 Kč. Ostatní banky náklady na zřízení internetového bankovnictví k účtu na klienty nepřenášejí.

Internetové úspory

Většina bank poskytuje slevu na poplatcích při zadání příkazu prostřednictvím internetové aplikace. Výjimku představují Citibank, HVB Bank a Volksbank, které způsob zadání příkazu nezohledňují, a eBanka, která naopak „trestá“ použití pobočky dvacetikorunovým příplatkem. Tímto příplatkem jsou „sankcionováni“ i majitelé nového tarifu eLinka, zaměřeného na telefonní komunikační kanály, při použití internetu. Mnohem štědřejší je Česká spořitelna, která při zřízení služby Servis 24, zahrnující i internetové bankovnictví, odpouští poplatek za vedení účtu ve výši 20 Kč. Dále zlevňuje poplatek za účetní položku vzniklou přes internet z 5 Kč na 2 Kč. Např. ČSOB nabízí nižší poplatek za platbu (o 4 Kč), díky čemuž klient zaplatí za převod 2 Kč v rámci banky a 4 Kč do jiné banky. Získat se dá ale i jinak než platbami. U Raiffeisenbank uspoříte 15 Kč/měsíc při zrušení zasílání papírových výpisů z účtu a jejich nahrazením elektronickou podobou. K tomu dostanou klienti slevu na vnitrobankovní operace (zaplatí 2 Kč místo 5 Kč) a mezibankovní transakce (stojí 3 Kč místo 10 Kč). Největší rozsah slev nabízí Živnostenská banka - dnes obecně patří mezi nejlevnější, chystá však zvyšování poplatků. Cena a schopnosti internetového bankovnictví nejsou zdaleka vše, co je třeba při volbě internetového bankovnictví vědět. Velmi důležité jsou například způsoby zabezpečení, hodnocení uživatelského rozhraní, přístupnost z různých operačních systémů a internetových prohlížečů, náročnost instalace apod.

Co nabízejí banky

Nabízená Citibank Česká ČSOB Dresdner eBanka GE Capital

spořitelna Bank Bank

Jednorázová ano ano ano ano ano ano

platba

Trvalý příkaz ano ano ano ano

k úhradě

Zahraniční ano ano ano ano ano ano

platba

Povolení ano ano ano ano

inkasa

Inkaso ano ano ano ano ano ano

SIPO ano ano ano

Termínovaný ano ano ano ano ano

vklad

Přehled blokací ano

karetních

operací

Žádost o ano

platební kartu

Úvěrové ano ano

produkty

Podílové fondy ano ano

Stavební spoření ano

Penzijní připojištění ano

Životní pojištění ano

PRAMEN: FINANČNÍ SERVER MĚŠEC (HTTP://WWW.MESEC.CZ)

Co nabízejí banky

Nabízená HVB Komerční Raiffeisen- Volksbank Živnosten

služba Bank banka bank ská banka

Jednorázová ano ano ano ano ano

platba

Trvalý příkaz ano ano ano

k úhradě

Zahraniční ano ano ano ano

platba

Povolení ano ano

inkasa

Inkaso ano ano

SIPO ano ano ano

Termínovaný ano ano ano

vklad

Přehled blokací ano

karetních operací

Žádost o platební

kartu

Úvěrové produkty

Podílové fondy

Stavební spoření

Penzijní připojištění;

Životní pojištění

PRAMEN: FINANČNÍ SERVER MĚŠEC (HTTP://WWW.MESEC.CZ)

Měsíční poplatky za internetové bankovnictví

Banka Poplatek

Citibank 0 Kč

Česká spořitelna 15 Kč

ČSOB 0 Kč

Dresdner Bank 50 Kč

eBanka 75/45 Kč 1)

GE CB-GEnius 39 Kč

GE CB-Standard 39 Kč

HVB 50 Kč

Komerční banka 49 Kč

Raiffeisenbank 35 Kč

Volksbank 30 Kč

Živnostenská banka 0 Kč

BRAND24

1) Program Plus/Základ. V rámci poplatku je též GSM bankovnictví, WAP bankovnictví, PDA bankovnictví a telefonní bankovnictví

Pramen: Finanční server Měšec (http://www.mesec.cz/)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).