Menu Zavřít

Internacionála s husí kůží

23. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Kapitola 174

Proletáři * Příjemně odvrácená strana

BRAND24

Proletáři

Viděli jste už miliardáře zpívat Internacionálu? Podívejte se na bizarní video na YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Gn-UTwaY_Tc&feature=related). Stalo se to na sjezdu Maďarské socialistické strany začátkem dubna 2009. Prvním miliardářem je někdejší exponent Komunistického svazu mládeže a donedávna premiér Ferenc Gyurcsány. Druhým jeho přítel a současný předseda vlády Gordon Bajnai.
Po pádu komunistického režimu v roce 1989 oba za dodnes nevyjasněných okolností bleskurychle zbohatli. Gyurcsányův tenisový partner byl na zmíněném sjezdu zvolen kandidátem strany na nového premiéra. Bajnai, který jen v Budapešti vlastní tři vily a jehož tatínek kdysi zaměstnával i Gyurcsánye, nechvalně proslul jako hrobař pýchy maďarského zemědělství – chovu hus. V roce 2003 finanční investor, firma Wallis, kterou pětatřicetiletý Bajnai řídil, převzal řízení velké drůbežářské společnosti Hajdú-Bét. O tři roky později, když se ho farmáři ptali, proč zbankrotovala, Bajnai odpověděl: „Tomuto druhu podnikání jsme nerozuměli.“ Výsledkem tohoto experimentu byly stovky zkrachovalých dodavatelů a rodinných tragedií. A nyní tato osoba má vyvést Maďarsko z ekonomické krize! Při jeho zvolení premiérem demonstranti přivezli před budovu parlamentu hejno hus…
Delegáti rovněž rozhodli, že stranu místo Gyurcsánye povede Ildikó Lendvaiová, která před rokem 1989 měla jako exponentka komunistické strany na starost cenzuru. Co přimělo tyto lidi zazpívat píseň proletariátu? Výčitky svědomí, nebo pouhý cynismus? Co k tomu dodat? Jen snad tolik, že Maďarskou socialistickou stranu nelze přirovnávat k českým sociálním demokratům. Kádrově jsou mnohem blíž českým komunistům, které vede Vojtěch Filip.
Píseň mezinárodního proletariátu z úst maďarského expremiéra a jeho nástupce, dvou kapitalistických miliardářů, musela znít vskutku věrohodně. Každé slovo Internacionály je v příkrém rozporu s tím, co tito dva zbohatlíci a jejich soudruzi v minulosti dělali. Vždyť burcují proletariát k povstání právě ti, kdo svou dosavadní politikou způsobili, že statisíce lidí upadly do chudoby. Něco natolik otřesného a zvráceného dosud nevymyslel žádný z představitelů absurdního divadla – nejen Beckett, Jarry, Ionesco či Mrozek, ale ani Havel.
A co Maďarsku přineslo posledních sedm let vlády socialistů? Enormní zadlužení státu, Maďarsko je prakticky v bankrotu, obrovský deficit státního rozpočtu, neustálé snižování ratingu země, zvyšující se daňové zatížení, hluboký hospodářský pokles, neprůhledné čerpání peněz z evropských fondů, strmý pád národní měny, desetiprocentní nezaměstnanost a podobně.
Podíváme-li se na minulé a zároveň současné vedení maďarských socialistů, vzpomeňme na slova světoznámého spisovatele Sándora Máraiho: „Zbavit se komunistů bude nejtěžší, protože nikdo není nebezpečnější než poživatel výhod padlé ideologie, který už nebrání ideologii, ale kořist!“

Příjemně odvrácená strana

Dle náměstka středočeského hejtmana Robina Povšíka se budou na opravě středočeských silnic a čištění jejich okolí podílet vězni. Že by konečně záblesk zdravého rozumu v samosprávě? Zrovna v té, která je mediálně podávaná zejména z neomalené strany?
Jistě, v dnešní alibistické době je k podobnému návrhu třeba určité asertivity. Hospodář, který se rozhlédne po kraji, však vidí, že všude je práce jak na kostele. Na úřadech práce jsou sice fronty nezaměstnaných, ale v kriminálech se luxmetrem měří, zda si vězni při prohlížení kulturistických časopisů nekazí oči.
Jistou roli může hrát i inspirace výkonem trestu v amerických věznicích – například jak frajer Luke se spoluvězni asfaltoval cesty nebo smýčil pangejty. Střední Evropa však není Amerika. Je však třeba i vidět, že mnoho vězňů by se do práce samo přihlásilo, protože by jim to umožnilo splácet závazky a lépe by jim ubíhal trest. Nakonec i z hlediska udržování vnitřního pořádku ve věznicích je určitě dobré, dají-li si chlapi trochu do těla. Jak říkala teta Kateřina v Saturninovi: Ve zdravém těle zdravý duch. Najdou se následovníci?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).