Menu Zavřít

Intel investuje přes 5 miliard USD do nové továrny

22. 2. 2011
Autor: profit

Intel postaví nejmodernější továrnu pro výrobu polovodičů na světě v Arizoně, investice si vyžádá přes 5 miliard USD.

Foto: Intel

Společnost Intel oznámila investici převyšující 5 miliard USD do výstavby nové továrny na výrobu procesorů nedaleko arizonského města Chandler. Novinku oznámil generální ředitel a předseda správní rady společnosti Intel Paul Otellini při návštěvě prezidenta Baracka Obamy v závodě společnosti Intel v Hillsboro v Ohiu.

Nová továrna v Arizoně dostane název Fab 42 a bude to nejmodernější vysokokapacitní továrna na polovodiče na světě. Výstavba továrny začne uprostřed letošního roku a dokončena by měla být v roce 2013.

Investice nám vytvoří dobrou pozici pro rozvoj naší výrobní sítě v budoucnosti,“ říká Brian Krzanich, viceprezident a generální ředitel divize Manufacturing and Supply Chain. „Tato továrna bude využívat proces, který nám umožní vytvářet tranzistory o minimální velikosti 14 nanometrů. V rámci společnosti Intel funguje výroba jako základ podnikání a umožňuje dodávat klientům a zákazníkům velký objem velice kvalitních produktů.

BRAND24

Společnost Intel generuje více než tři čtvrtiny svých zisků mimo Spojené státy, nicméně tři čtvrtiny svých mikroprocesorů vyrábí právě ve Spojených státech. Nová továrna výrazně rozšíří výrobní kapacity společnosti ve Spojených státech.

Čtrnáctinanometrová výrobní technologie umožní společnosti Intel vyrábět silnější a efektivnější počítačové čipy. Nanometrová specifikace se týká minimálních rozměrů tranzistorové technologie. Nanometr je biliontina metru, což odpovídá 1/90 000 tloušťky lidského vlasu. Fab 42 bude vybudována jako 300mm závod – toto označení odkazuje na velikost desek obsahujících počítačové čipy. Projekt vytvoří tisíce pracovních míst během výstavby a další tisíce trvalých míst ve výrobě po dokončení továrny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).