Menu Zavřít

Inspirace z I. republiky

14. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Přednosti a nedostatky malých podnikůPružnější organisace Malé podniky bývají obyčejně organisačně pružnější nežli podniky velké a snadněji se přizpůsobují poměrům jak ve výrobě, tak i v distribuci. Ve velkých podnicích znamená nedostatek pružnosti zmenšení zisku, případně i ztráty.

Přednosti a nedostatky malých podniků

Pružnější organisace Malé podniky bývají obyčejně organisačně pružnější nežli podniky velké a snadněji se přizpůsobují poměrům jak ve výrobě, tak i v distribuci. Ve velkých podnicích znamená nedostatek pružnosti zmenšení zisku, případně i ztráty.

Osobní znalost

Další předností malého podniku je také ta okolnost, že majitel nebo vedoucí závodu zná osobně jak zaměstnance podniku, tak i jeho zákazníky. Je to důležité v mnoha případech, kdy je nutno přímo osobně zasáhnouti. Nedostatek plánování Při řízení závodu jednou osobou objevuje se však současně povážlivý nedostatek v plánování a v kontrole. Tím trpí značně jakost výrobku a obyčejně i jeho cena, poněvadž při nedostatečné kontrole vyskytuje se při výrobě nebo provozu mnoho zbytečných ztrát. Prodej trpí nedostatkem prodejních předpokladů; místo aby byly vypracovány dopředu, vypracovávají se pozadu již jako hotové výsledky, které se pak obyčejně srovnávají s očekávaným přibližným a nedokonalým předpokladem. A přece si mohou i malé závody podle svých dřívějších zkušeností vypracovati přesné finanční i prodejní předpoklady dopředu, které by sloužily celému podniku za základ jeho činnosti.

Nedostatek kapitálu

BRAND24

Nedostatek kapitálu, na nějž si malé podniky nejčastěji stěžují, bývá nejčastěji zaviňován výstavbou a řízením podniku bez plánu. Tomu se dá odpomoci jen stálým srovnáváním skladu s prodejem a s nákupem, aby mrtvý kapitál, ležící v nepoužitém materiálu nebo v neprodejném zboží, byl co nejmenší.

Podle časopisu Průkopník, 1936, Zlín

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).