Menu Zavřít

Informační technologie

25. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

E-government do roku 2010

Projekt e-governmentu, který umožní lidem elektronickou komunikaci s úřady, začne naplno fungovat do konce volebního období současné vlády. Tedy do roku 2010. Minulý týden to prohlásil ministr vnitra a informatiky Ivan Langer. Aby občané nemuseli obíhat mezi jednotlivými úřady, ale mohli si na jednom místě vyřídit vše, co se týká státní správy, je zapotřebí vybudovat jednotný informační systém pro úřady a schválit zákon o e-governmentu. Kromě zjednodušené komunikace s úředníky by měl nový systém vést ke snížení počtu průkazů, kteří lidé nosí u sebe, protože veškeré důležité informace by měly být uloženy na jedné čipové kartě.

Fotomobil s optickým zoomem

Samsung Electronics uvedla na český trh mobilní telefon Samsung G800, který má v sobě zabudovaný - jako první na světě – digitální fotoaparát s rozlišením pěti megapixelů a trojnásobným optickým zoomem. Focený objekt lze tak až trojnásobně přiblížit, aniž by se snížila kvalita fotografie. Mobil je vybaven dalšími funkcemi známými z digitálních fotoaparátů – xenonovým bleskem, panoramatickými fotografiemi, možností sekvenčního focení či detailů v makro režimu. Fotografie a videosekvence lze posílat prostřednictvím technologie třetí generace mobilů a systému HSDPA. V české maloobchodní síti by se měl G800 objevit v listopadu za cenu kolem patnácti tisíc korun včetně DPH.

BRAND24

Telefónice rostl zisk

Telefónica O2 Czech Republic, největší tuzemská telekomunikační firma, vydělala za tři čtvrtletí letošního roku 7,6 miliardy čistého zisku, což je o jedenáct procent více než ve srovnatelném období loňského roku. Tržby se zlepšily o tři procenta na 47 miliard. „Výsledky vzrostly jak díky silnému mobilnímu sektoru, tak kvůli posilujícímu segmentu pevných linek. Ten stále vykazuje zlepšující se trend v oblasti vysokorychlostního internetu a ICT služeb,“ prohlásil Salvador Anglada, generální ředitel firmy. Telefónika O2 se musí nadále vypořádávat s klesajícím počtem zákazníků fixních linek; meziroční propad dosáhl téměř šestnácti procent, přičemž operátor nyní provozuje 2,135 milionu přípojek. O čtyři procenta na 4,967 milionu naopak vzrostl počet mobilních zákazníků O2.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).