Menu Zavřít

Informační technologie

7. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Méně populární Windows Vista

Nový operační systém Windows Vista, který uvedl Microsoft na trh na konci loňského roku, se prozatím prodává hůře, než se očekávalo. Oznámila to analytická společnost Gartner. Celosvětově se prodalo 88 milionů kopií softwaru, který je „základem“ pro fungování osobních počítačů; prodeje za Českou republiku firma nekomentuje, nicméně dle Tomáše Košky se odbyt Visty prý vyvíjí v souladu s očekáváním firmy. „Za stejné období jsme prodali asi třikrát více licencí než při uvedení předchozího operačního systému Windows XP v roce 2001. Pozitivně nás překvapil především velký zájem domácích uživatelů,“ říká. V této souvislosti je však nutné dodat, že za tento „zájem“ může z velké části prodejní strategie Microsoftu, který přestal na trh dodávat původní variantu Windows XP, jež už prakticky není možné běžně zakoupit pro domácí potřebu.

Dobitých sto milionů

Od konce loňského listopadu, kdy mobilní operátor Vodafone začal nabízet služby on-line dobíjení kreditu v maloobchodních řetězcích, si takto „nabilo“ účet více než 90 tisíc klientů operátora, přičemž jen od května do listopadu se počet transakcí zdvojnásobil. Společnost Global Payments Europe, která tuto služby nabízí ve spolupráci s hypermarkety, supermarkety a nově i drobnými obchodníky, eviduje již více než sto milionů „dobitých“ korun.

BRAND24

Wikipedia lepší Britanniky?

Přispěvatelé do internetové encyklopedie Wikipedia se možná dočkají finančních odměn. Nebudou se ovšem týkat autorů textů, ale ilustrátorů. Základní finanční dar pro tento účel věnoval profesor Massachusettského technického institutu (MIT) Philip Greenspun. Svůj krok vysvětlil rozdílem mezi onlinovými a tištěnými technickými publikacemi, jež sám vydal. Knihy jsou podle něho lepší právě proto, že obsahují profesionálně nakreslené obrázky. „Až sedne prach na otázku, zda je lepší Wikipedia nebo (tištěná encyklopedie) Britannica, pravděpodobný závěr bude, že Wikipedia je modernější, ale Britannica má lepší ilustrace,“ citují jej The New York Times.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).