Menu Zavřít

Inflace v květnu zpomalila na letošní minimum 0,1 procenta

9. 6. 2016
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 0,1 procenta, zpomalily tak růst z 0,6 procenta v dubnu. Květnová inflace byla nejnižší od počátku letošního roku. Analytici očekávali méně výrazný pokles v průměru na 0,4 procenta.

Zpomalení růstu spotřebitelských cen bylo podle ČSÚ dáno hlavně menším meziročním zdražením u lihovin a piva než v dubnu a také meziročním zlevněním zemního plynu. Snižovat se začaly ceny vína. Prohloubil se pokles cen u potravin a nealkoholických nápojů, dál zlevňovaly mobilní telefony. Proti loňskému květnu zdražily tabákové výrobky, méně oděvy a výrazněji obuv. Zvýšily se ceny dovolených, pojištění a finančních služeb a také lázeňských pobytů.

„Počtvrté během posledních dvou let se inflace přiblížila na dotek k nule. Riziko nezdravé deflace však tentokrát nehrozí,“ uvedl David Marek z poradenské společnosti Deloitte. Za květnovým poklesem inflace je podle něj doznívání nízkých cen komodit ve světě.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny v květnu klesly o 0,2 procenta po růstu o 0,6 procenta v dubnu. Podle statistiků je to dáno hlavně zlevněním plynu, proti dubnu se snížily také ceny některých potravin a alkoholických nápojů a mírně klesly rovněž ceny oděvů a obuvi. Zdražily pohonné hmoty.

„Inflace v květnu sice zamířila těsně do blízkosti nuly, nicméně půjde spíše o krátkou epizodu, která na konci léta skončí. V inflaci se začnou ve větší míře projevovat rostoucí ceny pohonných hmot a zřejmě postupně vyprchá i efekt levnějších potravin,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Ceny podle něj tlačí dolů vlivy, které nemůže ovlivnit politika centrální banky. Ta tak podle Dufka může být s vývojem cen spokojená, protože inflace dopadla přesně tak, jak očekávala. „Neočekáváme proto, že by dnešní číslo mělo vyvolat diskuse o změně nastavení ať už kurzu nebo úrokových sazeb,“ dodal.


source: tradingeconomics.com

Vývoj inflace byl stejný, jak ho předpověděla centrální banka, uvedl ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. „Zveřejněná data tak potvrzují vyznění stávající prognózy ČNB. Podle této prognózy se inflace v průběhu druhého čtvrtletí opět dočasně sníží do blízkosti nuly,“ uvedl Holub. V závěru letošního roku se podle Holuba inflace začne zvyšovat a na horizontu měnové politiky dosáhne dvouprocentního cíle, který následně mírně překročí.

Ani podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové není dnešní výsledek inflace překvapením. „Proto by neměl vyvolat potřebu měnově-politické reakce,“ uvedla.

Meziroční růst cen se bude podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka v nadcházejících měsících pohybovat jen těsně nad nulou a nad jedno procento zamíří pravděpodobně až v závěru letošního roku. „Dvouprocentní inflace se nedočkáme dříve než v roce 2017, a to navzdory solidnímu růstu mezd,“ uvedl.

BRAND24

„Inflace zůstane nízká i v následujících měsících a nelze vyloučit její další mírný pokles, zejména z titulu zmíněného poklesu cen plynu pro domácnosti,“ uvedl i hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Zároveň se podle něj v ekonomice neprojevují žádné nepříznivé vlivy pramenící z dlouhodobě nízkých cen, jak se ČNB obává. „Mzdy zrychlují, spotřeba domácností zůstává silná. Další uvolňování měnové politiky tak zcela jistě není potřeba, i kdyby se inflace v následujících měsících dostala mírně pod nulovou hranici,“ uvedl.

Proti loňskému květnu ceny zboží úhrnem klesly o 0,8 procenta, zatímco ceny služeb vzrostly o 1,5 procenta. Ve srovnání s dubnem se ceny zboží úhrnem snížily o 0,4 procenta, služby naopak zdražily o 0,2 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).