Menu Zavřít

Inflace v EU klesla, ale ČR ji má třetí nejvyšší

16. 5. 2012
Autor: profit

Meziroční míra inflace v dubnu v eurozóně klesla z březnových 2,7 procenta na 2,6 procenta. V celé Evropské unii se snížila z 2,9 procenta v březnu na dubnových 2,7 procenta.

Foto: Profimedia

Zahraniční obchod eurozóny v březnu byl v přebytku 8,6 miliardy eur, zatímco v celé Evropské unii ve schodku 6,7 miliardy eur. Novináře o tom dnes informoval Evropský statistický úřad.

BRAND24

Česká republika má podle dat evropských statistiků společně s Polskem třetí nejvyšší inflaci z 27 států. V dubnu u obou těchto zemí činila čtyři procenta. Více to by už jen v Maďarsku (5,6 procenta) a Estonsku (4,3 procenta). Naopak v Řecku to bylo jen 1,5 procenta a ve Švédsku jedno procento. V dubnu 2011 meziroční harmonizovaný index spotřebitelských cen v eurozóně dosahoval výše 2,8 procenta a v EU 3,3 procenta. Meziměsíčně v dubnu inflace v unijních státech platících eurem i v celé „sedmadvacítce“ dosáhla výši 0,5 procenta.

Pro srovnání se stejném měsícem loňského roku v unijních státech platících eurem zahraniční obchod skončil s přebytkem ve výši jedné miliardy eur a v EU s deficitem 11,8 miliardy eur. V eurozóně v březnu meziměsíčně klesl vývoz o 0,9 procenta a dovoz o 1,1 procenta. V EU export poklesl proti únoru o 0,2 procenta a import o 0,9 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).