Menu Zavřít

IBM předvídá dvojnásobný nárůst mobilních hrozeb

11. 10. 2011
Autor: profit

Společnost IBM zveřejnila výsledky zprávy X-Force, která se zaměřuje na trendy a objevující se rizika v oblasti bezpečnosti.

Foto: Profimedia.cz

Výsledky ukazují rychle se měnící bezpečnostní terén charakterizovaný růstem vysoko profilových útoků, vzrůstající zranitelností mobilních technologií a sofistikovanými hrozbami, takzvaným „whalingem”. Aby pomohla klientům vyrovnat se těmito hrozbami, zřídila IBM Institute for Advanced Security for Asia Pacific. Ten bude spolupracovat s obdobnými organizacemi firmy v Severní Americe a Evropě.

Společnost IBM vytvořila i tým X-Force, který se zabývá výhradně zkoumáním bezpečnostních hrozeb a slouží tak tisícům klientů IBM. Aktuální pololetní zpráva vychází z poznatků, které odborníci IBM získali při svém výzkumu, a dále z detailního monitoringu zhruba 12 miliard bezpečnostních událostí, který probíhal denně od začátku roku 2011.

Mobilní hrozby se zdvojnásobí

Rychlé přijímání mobilních zařízení jako jsou chytré telefony a tablety ve firmách, a to včetně přístupu, kdy uživatelé mohou používat svá vlastní zařízení, vede k novým bezpečnostním hrozbám. Zpráva X-Force dokumentuje setrvalý nárůst bezpečnostních rizik, která se týkají právě těchto zařízení. Zpráva doporučuje, aby IT týmy konzistentně používaly antivirové programy a instalovaly bezpečnostní záplaty:  

  • X-Force odhaduje, že během roku 2011 dojde k dvojnásobnému nárůstu škodlivého softwaru oproti roku 2010. Podle zprávy řada výrobců mobilních telefonů nevydává bezpečnostní aktualizace pro svá zařízení dostatečně včas.
  • Škodlivý software napadající mobilní telefony je často distribuován přes aplikace třetích stran. Mobilní telefony se stávají stále atraktivnější platformou pro autory virů, uživatelská základna totiž rapidně roste a viry pro mobilní telefony lze velice snadno zpeněžit. Distributoři virů si mohou například nastavit službu textových zpráv s příplatkem, kdy jsou uživatelům účtovány zvláštní poplatky za zaslání zprávy na určitý účet. Virus z postiženého telefonu pak právě na tato čísla odesílá zprávy.
  • Některé viry pro mobilní telefony jsou navrženy tak, že sbírají osobní informace majitele zasaženého telefonu. Tato data pak mohou být využita při phishingu nebo odcizení identity. Mobilní viry dokáží často zachytit soukromou komunikaci, případně sledovat fyzický pohyb oběti přes GPS funkce, které jsou dnes v mobilních telefonech běžné.

Kritická rizika se v roce 2011 ztrojnásobí

Zpráva X-Force uvádí, že kritické zranitelnosti se od počátku roku 2011 ztrojnásobily. I proto tým X-Force vyhlásil rok 2011 „Rokem prolomení bezpečnosti” vzhledem k vysokému počtu vysokoprofilových útoků a zneužití sítě, k nimž během roku došlo. V hrozbách, které se objevily tento rok, lze objevit několik velice závažných trendů:

BRAND24

  • Týmy profesionálních útočníků, kteří usilovaly o strategické informace, dokázaly získat přístup ke kritickým počítačovým sítím kombinací lstivosti, vyspělých technických funkcí a pečlivého plánování. Tito útočníci se často označují jako Advanced Persistent Threats (APT).
  • Úspěch APT zvýšil profil „whalingu“, česky velrybaření, tedy typ útoků zaměřujících se na „velké ryby” anebo na oběti, které se nacházejí vysoko v hierarchii společností a mají přístup ke kritickým datům. Tyto cílené útoky jsou často vedeny po pečlivém prostudování online profilu oběti, kdy útočník získá dostatek informací k tomu, aby dokázal vytvořit přesvědčivý phishingový mail, na který oběť klikne.
  • Útoky „haktivistických” skupin, které napadají webové stránky a počítačové sítě z politických důvodů namísto finančního zisku. Haktivistické skupiny byly úspěšné v dobře známých technikách útoků typu SQL Injection, které dnes patří k jedněm z nejčastějších metod internetových útoků.
  • Anonymní proxy vzrostly ve srovnání se situací před třemi roky více než trojnásobně. Anonymní proxy jsou kritickým typem webové stránky, neboť umožňují skrýt potenciálně škodlivý kód.

Zdůraznění pokroků v bezpečnosti

Ačkoli tým X-Force označil rok 2011 za milník ve vysoce profilových útocích, zároveň zjistil zlepšení, k nimž došlo v oblasti počítačové bezpečnosti. Právě tato zdokonalení ukazují cestu, jak bojovat proti internetovému zločinu.

  • V první polovině roku 2011 došlo k nečekanému snížení rizikových míst webových stránek: z 49 na 37 %. Je to vůbec poprvé za pět let, kdy X-Force zaznamenala pokles.
  • Kritická zranitelná místa ve webových prohlížečích byla rovněž na nejnižším bodě od roku 2007, a to navzdory stále komplexnějšímu trhu s prohlížeči. Tato zdokonalení v zabezpečení prohlížečů a aplikací jsou důležitá, neboť právě na tento software míří většina útoků.
  • Orgány činné v trestním řízení dokázaly eliminovat většinu provozovatelů botnetů a zpráva proto konstatuje pokles spamu a tradičních phishingových útoků.
  • Po letech setrvalého nárůstu spamu do poloviny roku 2010 došlo v první polovině tohoto roku k prudkému poklesu.
  • V první polovině roku 2011 činilo procentu spamu, který prováděl phishing na týdenní bázi, pouze 0,01 %. Tradiční phishing výrazně poklesl oproti úrovním, které vykazoval v polovině roku 2010.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).