Menu Zavřít

I vaše auto může mít infarkt

21. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Při výměně motoru automobilu vás zatím nemine cesta po úřadech Motor je považován za srdce automobilu a měli bychom se k němu také tak chovat. Co však ale dělat, když definitivně vypoví službu? Nabízí se dvě možnosti jak problém vyřešit. První možností je generální oprava motoru.

Při výměně motoru automobilu vás zatím nemine cesta po úřadech

Motor je považován za srdce automobilu a měli bychom se k němu také tak chovat. Co však ale dělat, když definitivně vypoví službu?

Nabízí se dvě možnosti jak problém vyřešit. První možností je generální oprava motoru. T echnika však za posledních deset let udělala veliký skok dopředu a oprava svépomocí už dávno nepřipadá v úvahu. Cena lidské práce se radikálně zvedla a generální oprava ve značkovém servisu se hodně prodraží. A o kvalitě takto repasovaného motoru by se dalo dlouze polemizovat. Druhou a jednodušší možností je zakoupení nového nebo méně ojetého motoru. V ýměna je otázkou několika hodin a z dlouhodobého pohledu je to varianta levnější. Počáteční investice je sice v tomto případě větší, ale rozhodně se to vyplatí. Problémy mohou ovšem nastat ve chvíli, kdy se vydáme na úřady k přehlášení čísla motoru a vyřízení formalit. Co všechno tedy musíme udělat?

Žádost o přestavbu

Podle zákona číslo 56 je výměna motoru přestavbou a je tedy nutné požádat o povolení na okresním úřadě. V ýměna, nebo chcete-li přestavba, se nesmí uskutečnit bez tohoto povolení. Počkat na rozhodnutí úřadu se určitě vyplatí a předejdete tak zbytečným komplikacím. Co je k žádosti o přestavbu nutné předložit? Žádost musí jednak obsahovat obchodní jméno společnosti nebo jméno fyzické osoby, dále druh a kategorii silničního vozidla a účel, pro který má být auto používáno. K této žádosti je potřeba předložit podrobný popis přestavby, návrh na změnu údajů, technický popis, výkresovou dokumentaci a technický protokol vydávaný zkušební stanicí. Při výměně nového motoru je dobré požádat výrobce o potvrzení, zda nový motor, který jste u něj zakoupili, je technicky shodný s tím původním. Jestliže toto potvrzení dostanete, pak se jedná o výměnu za stejný typ a není nutné žádat o povolení. Návštěvě úřadů se však nevyhnete ani v tomto případě. Musíte totiž změnu nahlásit.

Motor z druhé ruky

Koupit motor však můžete také na inzerát, na vrakovišti nebo třeba od známého. V tomto případě, kdy nemáte možnost získat potvrzení od výrobce, je žádost o povolení k přestavbě nevyhnutelná. V yřízení žádosti o přestavbu je otázkou několika málo hodin a můžete s přestavbou začít. Po dokončení je opět nutné navštívit okresní úřad a nahlásit nová čísla motoru a technické parametry. Je to trochu komplikované, ale vyplatí se to. Pokud tušíte, že váš motor bude mít za pár let dosloužíno, tak nevěšte hlavu. Se vstupem do EU se budou měnit i tyto předpisy a motor bude považován za součástku, což v praxi znamená, že povolení nebude potřeba.

BRAND24

Výměna motoru je považována za přestavbu. Nelze ji proto uskutečnit bez povolení okresního úřadu.

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).