I gastronomie se řídí módními trendy

02. prosince 2002, 00:00 - (nal)
02. prosince 2002, 00:00

říká v rozhovoru cateringový odborník Tomáš Kassl, manažer CityCateringu Když se řekne slovo catering, většina z nás si představí klasický raut. Nabízí tato služba i další možnosti? Raut je skutečně jen malou částí z toho, co vám catering může nabídnout. Vše záleží hlavně na představě klienta a na typu konané akce.

říká v rozhovoru cateringový odborník Tomáš Kassl, manažer CityCateringu

Když se řekne slovo catering, většina z nás si představí klasický raut. Nabízí tato služba i další možnosti?

Raut je skutečně jen malou částí z toho, co vám catering může nabídnout. Vše záleží hlavně na představě klienta a na typu konané akce. V nabídce profesionální cateringové společnosti musí být zahrnuto vše od welcome drinku, což bývá většinou šampaňské a v poslední době i oblíbená variace nealko nápojů s aperitivy, doprovázená chutnými canapes, přes zajištění coffee breaku, který je vhodný při delších jednáních či školeních, až po slavnostní recepci a galavečeři se spoustou nejrůznějších kulinářských specialit. V létě jsou oblíbeny především garden party nebo rauty v přírodě, pod širým nebem. Ale i zajišťování pravidelného firemního občerstvení patří ke cateringovým službám.

Pořádat akci “ na zelené louce“ musí být docela náročné na dodržení hygienických podmínek.

Dostát hygienickým normám je tím nejzákladnějším předpokladem dobře odvedené práce cateringu. A je jedno, zda se jedná o raut v přírodě, nebo pod střechou. Pro mnohé majitele restaurací disponující trochu větším zázemím není problém „dovolit“ si dělat catering. Ovšem, pokud se k této krásné a tvůrčí práci chcete stavět zodpovědně, musíte počítat s nemalými investicemi - a to především do vybavení sloužícího k zajištění vysokého hygienického standardu a do mobilní kuchyně, která je skutečně nezbytná zvláště v případě pořádání akcí pod širým nebem. Značná částka je investována také do porcelánu, skla, příborů atd. Bezesporu velmi důležitá je i spolupráce s profesionálním kolektivem, který daný úkol splní vždy ku spokojenosti klienta.

Když si zákazník přeje využít vašich služeb, vybírá si z katalogu, nebo mu podle typu akce spíše doporučíte a sestavíte vhodné menu?

Nabídku našich služeb nejraději šijeme „na míru“, přičemž se řídíme většinou představou klienta o konané akci a o skladbě menu, počtem pozvaných osob, vybranými prostory, ale také finančními možnostmi, které má zákazník k tomuto účelu k dispozici. Samozřejmě je možné sestavit si konkrétní menu z našeho internetového katalogu nebo se přímo rozhodnout využít již hotové nabídky, například s vánoční nebo velikonoční tematikou. Catering však nemusí být jen službou, která vám doručí plno báječného jídla a pití. Většinou se jedná o mnohem komplexnější servis - zajištění prostorů, personálu, dekorací nebo dokonce i zábavného programu.

Dalo by se říct, že i v této oblasti existují módní trendy?

Gastronomie obecně se ubírá určitým směrem, což samozřejmě ovlivňuje i catering - v současnosti je velmi oblíbená tradiční francouzská kuchyň a kuchyně z exotických zemí, jakou je například thajská nebo arabská. Kromě labužnického zážitku klienty zajímá i pobavení, takže si často objednávají například barmanské free style show, ve kterém profesionální barmani předvádějí své mistrovské umění při míchání koktejlů. Populární jsou akce konané ve stylu baroka a gotiky, akce zasazené do období dvacátých a třicátých let nebo i ve stylu western. Tematice večera se přizpůsobuje jak dobové oblečení obsluhujícího personálu, tak interiér a výzdoba stolů.

Kdybyste měl uspořádat recepci vašich snů, jak by vypadala?

Byla by situována na krásný hrad či zámek, ve stylu dobové tematiky a se vším, co k tomu patří. I hosté by byli v kostýmech. „Proudem“ by ze džbánků teklo pivo a víno, všude by se nabízela spousta „krásného“ jídla. Podávala by se staročesky upravená zvěřina, nadívaná holoubata a křepelky, rožnila by se selátka a berani, pstruzi by se grilovali rovnou z kádě. Velké stoly by nabízely plno báječných babiččiných koláčů a buchet, jahod v čokoládě. A sedět by se mohlo i na rozkvetlé louce.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Obtěžují vás nevyžádané telefonáty? Návod, jak se jim vyhnout
O 20 % víc než loni: ceny bytů opět rostou
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Auta
Na Audi RS Q5 už čekat nemusíte. K dispozici je SQ5…
Retro na neděli: Ford GT40 vznikl jako pomsta značce Ferrari
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Galerie: Škoda Karoq se chlubí digitálním přístrojovým štítem. Taková věc tu ale byla už dávno
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do jara 2018
Technologie
Až přijdou těžaři. Zásoby lithia v Krušných horách jsou velké, ruda ale není vydatná
První 120Hz 4K monitor je tu. S nižším rozlišením umí i 480 Hz a vyrábí ho dva nadšenci
Tento týden podcast Cnews FM nebude
Co přinese Intel Coffee Lake do lowendu? Máme parametry Pentií, takt až 3,9 GHz
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít