Menu Zavřít

I gastronomie se řídí módními trendy

2. 12. 2002
Autor: Euro.cz

říká v rozhovoru cateringový odborník Tomáš Kassl, manažer CityCateringu Když se řekne slovo catering, většina z nás si představí klasický raut. Nabízí tato služba i další možnosti? Raut je skutečně jen malou částí z toho, co vám catering může nabídnout. Vše záleží hlavně na představě klienta a na typu konané akce.

říká v rozhovoru cateringový odborník Tomáš Kassl, manažer CityCateringu

Když se řekne slovo catering, většina z nás si představí klasický raut. Nabízí tato služba i další možnosti?

Raut je skutečně jen malou částí z toho, co vám catering může nabídnout. Vše záleží hlavně na představě klienta a na typu konané akce. V nabídce profesionální cateringové společnosti musí být zahrnuto vše od welcome drinku, což bývá většinou šampaňské a v poslední době i oblíbená variace nealko nápojů s aperitivy, doprovázená chutnými canapes, přes zajištění coffee breaku, který je vhodný při delších jednáních či školeních, až po slavnostní recepci a galavečeři se spoustou nejrůznějších kulinářských specialit. V létě jsou oblíbeny především garden party nebo rauty v přírodě, pod širým nebem. Ale i zajišťování pravidelného firemního občerstvení patří ke cateringovým službám.

Pořádat akci “ na zelené louce“ musí být docela náročné na dodržení hygienických podmínek.

Dostát hygienickým normám je tím nejzákladnějším předpokladem dobře odvedené práce cateringu. A je jedno, zda se jedná o raut v přírodě, nebo pod střechou. Pro mnohé majitele restaurací disponující trochu větším zázemím není problém „dovolit“ si dělat catering. Ovšem, pokud se k této krásné a tvůrčí práci chcete stavět zodpovědně, musíte počítat s nemalými investicemi - a to především do vybavení sloužícího k zajištění vysokého hygienického standardu a do mobilní kuchyně, která je skutečně nezbytná zvláště v případě pořádání akcí pod širým nebem. Značná částka je investována také do porcelánu, skla, příborů atd. Bezesporu velmi důležitá je i spolupráce s profesionálním kolektivem, který daný úkol splní vždy ku spokojenosti klienta.

Když si zákazník přeje využít vašich služeb, vybírá si z katalogu, nebo mu podle typu akce spíše doporučíte a sestavíte vhodné menu?

Nabídku našich služeb nejraději šijeme „na míru“, přičemž se řídíme většinou představou klienta o konané akci a o skladbě menu, počtem pozvaných osob, vybranými prostory, ale také finančními možnostmi, které má zákazník k tomuto účelu k dispozici. Samozřejmě je možné sestavit si konkrétní menu z našeho internetového katalogu nebo se přímo rozhodnout využít již hotové nabídky, například s vánoční nebo velikonoční tematikou. Catering však nemusí být jen službou, která vám doručí plno báječného jídla a pití. Většinou se jedná o mnohem komplexnější servis - zajištění prostorů, personálu, dekorací nebo dokonce i zábavného programu.

Dalo by se říct, že i v této oblasti existují módní trendy?

Gastronomie obecně se ubírá určitým směrem, což samozřejmě ovlivňuje i catering - v současnosti je velmi oblíbená tradiční francouzská kuchyň a kuchyně z exotických zemí, jakou je například thajská nebo arabská. Kromě labužnického zážitku klienty zajímá i pobavení, takže si často objednávají například barmanské free style show, ve kterém profesionální barmani předvádějí své mistrovské umění při míchání koktejlů. Populární jsou akce konané ve stylu baroka a gotiky, akce zasazené do období dvacátých a třicátých let nebo i ve stylu western. Tematice večera se přizpůsobuje jak dobové oblečení obsluhujícího personálu, tak interiér a výzdoba stolů.

CONTENT24

Kdybyste měl uspořádat recepci vašich snů, jak by vypadala?

Byla by situována na krásný hrad či zámek, ve stylu dobové tematiky a se vším, co k tomu patří. I hosté by byli v kostýmech. „Proudem“ by ze džbánků teklo pivo a víno, všude by se nabízela spousta „krásného“ jídla. Podávala by se staročesky upravená zvěřina, nadívaná holoubata a křepelky, rožnila by se selátka a berani, pstruzi by se grilovali rovnou z kádě. Velké stoly by nabízely plno báječných babiččiných koláčů a buchet, jahod v čokoládě. A sedět by se mohlo i na rozkvetlé louce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).