Menu Zavřít

I dobrodružství má svá pravidla

21. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Dítě by mělo používat veškerou bezpečnostní výzbrojV módě jsou adrenalinové sporty. Rychle si užít a pryč. Skok z mostu na laně trvá is přípravou deset minut, skok na padáku s instruktorem také tolik. Jenže po nějaké době zjistíte, že ztakových akcí moc nemáte. Nejhlubší zážitky totiž získáte jen tehdy, když o ně budete usilovat.

Dítě by mělo používat veškerou bezpečnostní výzbroj

V módě jsou adrenalinové sporty. Rychle si užít a pryč. Skok z mostu na laně trvá is přípravou deset minut, skok na padáku s instruktorem také tolik. Jenže po nějaké době zjistíte, že ztakových akcí moc nemáte. Nejhlubší zážitky totiž získáte jen tehdy, když o ně budete usilovat.

Zkusme tedy o prázdninách něco tradičnějšího - turistiku v horách, cyklistiku nebo třeba potápění. Ne že by při nich byla o vzrušení nouze. Horský turista se může procházet po zelených loukách a obdivovat horské štíty z dálky, ale také se může dostat na ledovec, kde hrozí propadnutí do ledové trhliny. Potápěč může ve skupině s instruktorem spořádaně prohlížet podmořský svět u pobřeží, avšak mnozí se potápějí k vrakům potopených lodí na volném moři s nevyzpytatelnými proudy. Cyklista může s rodinou vyrazit na výlet po cyklostezkách, možná že si ovšem vybere raději krkolomný sjezd po sjezdovce v některém horském středisku. V této příloze najdete všechny podoby těchto sportů, důležité rady ohledně vybavení na ně a tipy na místa, kam se vyplatí zajet.

Děti mají právo na prevenci úrazů

Na sportovní dovolenou mnozí rodiče berou s sebou menší či větší děti. Pokud při tom uvidí, jak se jejich potomek řítí na horském kole zalesněnou strání, měli by si vzpomenout, že oni dělali určitě něco podobného. Kde by se v něm jinak vzala jeho divoká krev. Existuje proto pár zásad, které by měli rodiče prozkoumat, ještě než se s dětmi pustí do prázdninového dobrodružství. Na kolo vždy přilbu Pověry o tom, že dítě s přilbou na hlavě ztratí pud sebezáchovy se nezakládají na pravdě. Prý neochrání ani při střetu s autem. A dokonce se můžete i uškrtit na pásku pod bradou. Navíc je v ní horko a dítě dostane úžeh. Nic z toho není pravda. S přilbou je to jako s bezpečnostními pásy v automobilu. Už zachránila mnohým cyklistům život, ale může se stát, že v některých málo pravděpodobných okamžicích situaci zhorší.

Plovací vestu neodkládat!

Při vodních sportech musí mít dítě zásadně plovací vestu. Ať jede na raftu, kanoi nebo pramici. Pád do vody nebo dokonce převrhnutí lodi je šok pro dospělého, natožpak pro dítě. Plovací vesta pomůže při záchraně zejména v prvních okamžicích, kdy „plaváčka“ vynese na hladinu. Traduje se, že pod jezem vesta znemožní záchranu. Je to pravda, ale bez vesty se pokoušejí o sebezáchranu jen velmi zkušení vodáci v beznadějné situaci. Málokdy se to však podaří.

Používejte bezpečnostní pomůcky!

Dospělí by měli zajistit, aby dítě používalo veškerou bezpečnostní výzbroj: na kolečkových bruslích a skateboardu chrániče loktů, kolen a zápěstí stejně jako přilbu. Na vodě přilbu a plovací vestu. Na kole přilbu, rukavice, reflexní pásky a odrazky. Při horolezectví celotělový úvazek a přilbu. Na koni speciální přilbu. Kromě toho, že dospělí pomůcky dětem koupí, měli by je kontrolovat a jít v jejich používání příkladem.

Připravte je na nejhorší!

CONTENT24

Naučte děti volat na tísňovou linku 112. Nikdy nevíte, co se o dovolené v tuzemsku i cizině může stát. Je důležité vědět, že je nutné do telefonu říci své jméno, místo odkud volám a popis nehody nebo problému. Každé dítě by mělo mít ve svém osobním zavazadle kartičku se jmény rodičů a spojením na ně. Zvláště v cizině si s ní může ušetřit hodně nepříjemných chvilek například při zbloudění.

ILUSTRAČNÍ FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).