I bez lepku se dá plnohodnotně žít, je jen potřeba vědět, jak na to

09. června 2003, 00:00 - Gabriela Bobková, styl@profit.cz
09. června 2003, 00:00

zdravíMožná jste se nedávno dozvěděli, že vy nebo váš blízký trpíte nevyléčitelnou chorobou, která vyžaduje celoživotní dodržování přísné bezlepkové diety. Realita ale nebude tak hrůzná, jak pesimisticky vyzněla předchozí věta.Lepek je směs bílkovin, kterou obsahují obilná zrna.

zdraví

Možná jste se nedávno dozvěděli, že vy nebo váš blízký trpíte nevyléčitelnou chorobou, která vyžaduje celoživotní dodržování přísné bezlepkové diety. Realita ale nebude tak hrůzná, jak pesimisticky vyzněla předchozí věta.

Lepek je směs bílkovin, kterou obsahují obilná zrna. Nesnášenlivost vzniká na jeho část - bílkovinu, která se u pšenice nazývá gliadin, u ječmene hordein, u ovsa avenin a u žita sekalin. Celiakie (nesnášenlivost lepku) je celoživotní onemocnění. Může se ale projevit kdykoli - v dětství i v dospělosti. Také projevy nemoci jsou různé. U lidí s touto nesnášenlivostí působí lepek na sliznici tenkého střeva, ze které mizí mikroklky a klky (mikroskopiské „záhyby“ střevní stěny). Povrch tenkého střeva se snižuje a tím se zmenšuje schopnost trávení a vstřebávání živin. Typickými příznaky jsou průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti nebo únava. Samotná nesnášenlivost lepku je trvalá a aspoň v současné době nevyléčitelná. Na rozdíl od jiných nevyléčitelných nemocí je poměrně snadné s ní celý život žít. Stačí jen vyloučit lepek z potravy. Na bezlepkovou dietu tělo příznivě zareaguje velmi rychle.

Bezlepkové potraviny

Jednoznačně poznat, které potraviny jsou pro dietu s vyloučením lepku stoprocentně bezpečné, není jednoduché. Jednou z cest je vždy číst složení potravin na etiketách. Stále ještě ne všichni výrobci si zvykli složení potravin důsledně uveřejňovat. Jistější než v supermarketech je proto nákup bezlepkových potravin přímo ve specializovaných prodejnách (prodejnách zdravé výživy). Výrobky vhodné pro bezlepkovou dietu poznáte také podle symbolu přeškrtnutého klasu. Při bezlepkové dietě se musíte vyhnout pšenici, žitu, ovsu a ječmenu a veškerým výrobkům z nich. Tedy všem výrobkům z mouky (pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky), dále vločkám, kroupám, krupici i rostlinnému masu seitan.

Skrytý lepek

Je nutné se vyhýbat i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě - tedy ve kterých byla mouka užita jako přídavek. U průmyslově vyráběných „polotovarů“ je mnohdy velmi obtížné vypátrat, jestli lepek neobsahují. Naprosto nezbytné je sledovat složení u polévek, omáček, kečupů, majonéz, dresinků, hořčic, sójových omáček a vlastně všech dochucovadel. Nezapomeňte také sledovat složení uzenin, konzerv, paštik a výrobků z mletého masa. Lepek se také může vyskytovat v sójových a rostlinných masech, kypřicích prášcích, pudincích, cukrovinkách a zmrzlinách. Po tomto výčtu to vypadá, že lidé trpící celiakií nemohou jíst téměř nic. Naštěstí existují náhrady za většinu zakázaných potravin. Mezi ty nejznámější patří brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amarant, proso (jáhly) a výrobky z nich. Tedy mouky, škroby, krupice.

Jak na to?

Pro bezlepkovou dietu je důležitá informovanost a komunikace. Snažte se být neustále ve střehu a čerpat nové informace. Vaše nemoc vám bude bližší, pokud se o ní dozvíte více podrobností. Na svoje zdraví máte při bezlepkové dietě přímý vliv. Léčbu určujete sami, bez léků, pouze stravou. Váš zdravotní stav se bude zlepšovat nebo zhoršovat v souvislosti s tím, co jíte. Lepší okamžitou zpětnou vazbu a zároveň motivaci těžko najdete. Bezlepková dieta vás může nasměrovat na zdravější způsob stravování i na kuchyně jiných národů. S tradiční českou kuchyní se ale loučit nemusíte! Téměř všechno totiž lze vyrobit i z bezlepkové mouky.

Jak na bezlepkovou dietu?

* Zkontaktujte se s dalšími „bezlepkáři“. Navzájem si poradíte a nebudete mít pocit, že jste v tom sami.

* Zvykněte si připravovat bezlepkovou stravu pro celou rodinu. Vyhnete se tak dvojí přípravě jídel a nebude mít pocit méněcennosti.

* Vysvětlete příbuzným a přátelům, aby vás nepokoušeli nedietními potravinami. Řekněte jim, co smíte a co ne, na první návštěvu si klidně přineste bezlepkové pamlsky a nabídněte je všem.

* Není na místě se litovat. Některé potraviny vám mohou škodit.

* Nemusíte to ale sdělovat ostatním příliš často. Neodmítejte pozvání na návštěvy. Dobrou náladu a společenský život přece nezahodíte kvůli několika omezením v jídle.

Jeden z nepřátel lidí trpících nesnášenivostí lepku - ječmen.

ILUSTRAČNÍ FOTO: ARCHIV

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče