Menu Zavřít

Hyundai a Ford oznámily nadějné čtvrtletní výsledky

23. 7. 2009
Autor: Redakce

Na celosvětový hospodářský útlum doplácí zejména automobilový průmysl, některé významné automobilky však i přesto překvapují dobrými čtvrtletními výsledky. Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor dnes oznámila, že zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 48 procent na rekordních 811,9 miliardy wonů (zhruba 12 miliard korun). Americká automobilka Ford Motor dosáhla čistého zisku 2,3 miliardy dolarů.

FordTržby automobilky Hyundai přesto klesly o 11 procent na 8,08 bilionu wonů. Analytici, které oslovily agentury Bloomberg a Reuters, u jihokorejské automobilky očekávali zisk 431 až 456 miliard wonů. Za stejné období loňského roku Hyundai vykázala zisk 546,9 miliardy wonů.

Hyundai pomohla podle zprávy firmy k výrazně lepším hospodářským výsledkům především slabší domácí měna a vyšší výdělky na pobočkách včetně joint-venture v Číně a v neposlední řadě jí pomohla dceřiná firma Kia Motors Corp.

Opatření vlád na podporu poptávky v Jižní Koreji, Číně, Evropě i USA, jejichž cílem byla podpora poptávky, zvedly globální prodej Hyundai v posledním čtvrtletí o 7,3 procenta. Na jihokorejském trhu pak Hyundai zvýšila prodej o 16 procent.

„Automobilka Hyundai hospodařila lépe a zvýšila zisk rychleji, než jsme očekávali. Hyundai zvyšuje zisk a podíl na trhu po celém světě, zatímco ostatní automobilky spíše ztrácejí,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Park Hyoung Ryol z Consus Asset Management v Soulu.

Hyundai zároveň uvedla, že letos chce zvýšit prodej minimálně o sedm procent na více než tři miliony vozů z loňských 2,78 milionu. Společnost také předpověděla, že celkový prodej aut ve Spojených státech letos klesne na zhruba 9,7 milionu z loňských 12 milionů vozů. Sama chce letos získat 4,8procentní podíl na trhu ve Spojených státech amerických.

„Domácí aktivity Hyundai ve druhém čtvrtletí těžily z vládních stimulů. To by mohlo ve třetím čtvrtletí polevit. Během delšího období zhruba šesti měsíců či roku bude Hyundai schopna pokračovat ve zvyšování tržního podílu a objemu prodeje na světovém trhu,“ komentoval pro Reuters analytik I Sung-čun ze společnosti Midas Asset Management.

Hyundai je společně s dceřinou firmou Kia pátým největším výrobcem automobilů na světě. Firma loni v listopadu oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. V prvním pololetí letošního roku vyrobila nošovická továrna 50 000 nových aut a 100 000 převodovek. Kia spustila předloni v prosinci sériovou výrobu vozů u slovenské Žiliny.

Mluvčí české divize Hyundai Petr Vaněk nedávno řekl, že automobilka v příštích dvou letech investuje 130 milionů eur (zhruba 3,4 miliardy korun) do rozšíření tuzemské výroby převodovek.

Ford se dostává z dluhů

Ford Zatímco největší konkurenti General Motors a Chrysler se nedávno octli v bankrotu, Fordjako jediný z automobilových výrobců v USA odmítl vládní pomoc a zaměřil se na restrukturalizaci vlastního dluhu.

„Navzdory obtížným ekonomickým podmínkám náš plán pracuje dobře a klíčový byznys se zlepšuje,“ uvedl finanční ředitel Fordu Lewis Booth.

Z článku

Americká automobilka Ford Motor dosáhla čistého zisku 2,3 miliardy dolarů, loni ve stejném období přitom vykázal ztrátu 8,7 miliardy dolarů. Čistý zisk na akcii Frodu tak ve druhém čtvrtletí činil 69 centů oproti čisté ztrátě 3,88 dolaru na akcii v loňském roce.

Druhý největší výrobce automobilů ve Spojených stát však kvůli kroků na snížení dluhu vykázal provozní zrátu 638 milionů dolarů, tedy 21 centů na akcii. To je však méně, než se očekávalo. Například analytici agentury Reuters čekali ztrátu 50 centů na akcii.

Automobilka ve druhé čtvrtletí uspořila díky propouštění zaměstnanců, snížení důchodových výdajů a nákladů na reklamu. Frod tak ukrojil své dluhy na 26,1 miliard dolarů z 32,1 miliard dolarů. ¨. Akcie Fordu před začátkem obchodovámí v New Yorku vzrostly o 9,4 procenta na 6,98 a v tomto roce tak ztrojnásobily svou hodnotu.

BRAND24

Automobilka také oznámila, že ve druhém čtvrtletí neefektivně utratila jednu miliardu dolarů, v předešlém čtvrtletí to přitom bylo 3,7 miliard dolarů.

„Nižší ztráty na hotovosti byly smazány velmi rychle. Myslím, že Ford se vrátí k ziskovosti dříve, než všichni očekávají,“ uvedl prezident konzultantské firmy Autoconomy.com Erich Merkle.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).