Menu Zavřít

Hypotéky zlevnily a jsou dostupnější

18. 11. 2010
Autor: profit

Trh s hypotékami se po loňském útlumu opět začíná hýbat. Napomáhá tomu i snížení úrokových sazeb, které jsou pro klienty rozhodující.

Foto: Hypoteční banka

V září si Češi formou hypoték vypůjčili osm miliard korun. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj. Za první tři čtvrtletí letošního roku pak tuzemské banky poskytly hypotéky za 58,9 miliardy korun. To je téměř o dvě miliardy více než ve stejném období roku 2009. „Zdá se, že náladu ve společnosti pomalu opouští strach a obavy a lidé začínají mít větší důvěru v budoucnost. V posledních měsících se blížíme hodnotám z roku 2008,“ říká Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky. Za celý rok 2008 přitom poskytly tuzemské banky občanům hypoteční úvěry za více než 120 miliard, což bylo o 39 procent více než loni.

Měsíční splátky rozhodují

Úrokové sazby hypoték v září v meziročním srovnání klesly o více než jeden procentní bod. To znamená, že klient, který si letos zažádá o dvoumilionovou hypotéku se splatností na 20 let, bude mít nyní měsíční splátku o 1 188 korun nižší než ten samý klient, který by úvěrovou smlouvu podepsal v loňském září. Tehdy průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték činila 5,63 procenta, nyní je to 4,56 procenta.

Právě výše úroku, respektive měsíčních splátek je stále nejdůležitější kritérium při výběru hypotečního úvěru. „Na rozdíl od jiných produktů není pro klienty příliš důležitá ani administrativní náročnost získání hypotéky,“ říká Richard Hajduk, marketingový manažer společnosti LBBW Bank, která se hypotékám věnovala v aktuálním průzkumu. Přitom právě administrativní zátěž a papírování prý klienti uvádějí jako jeden z hlavních důvodů, proč například nezmění banku v případě svého běžného účtu.

Hypotéku si bere většina

BRAND24

Obchodníci s nemovitostmi si od snadnějšího přístupu k hypotékám slibují oživení trhu zmítaného ekonomickou recesí. Například obchodní ředitel realitní kanceláře M&M Reality Miroslav Jonáš doufá, že trh s takzvanými second-handovými byty bude příští rok růst zhruba o pětinu. Rostoucí zájem o nákup nemovitostí předpovídá i generální ředitel Century 21 Aleš Mazgaj.

Podle analýzy developerské společnosti Ekospol si při nákupu nového bydlení bere hypotéku 80 procent lidí. S její pomocí pak financují nejčastěji 70 procent hodnoty nemovitosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).