Menu Zavřít

Hurá, dárky budou!

11. 12. 2012
Autor: Redakce

Sníh nejenže napadl, ale drží se i v Praze. Zřejmě proto, a také za podpory tří svařáků z předvánočních trhů (alkoholu sice minimum, zato cukru maximum), jsem i já propadl vánočnímu šílenství. Ještě o víkendu mi nevadilo, že nemám jediný dárek. Ale včera jsem do toho pořádně praštil.

A proto mě zaujalo několik zpráv těchto dní, které s Vánoci přímo nebo nepřímo souvisejí. Začněme nezaměstnaností. Ta se nějak sama vyvíjí a předpokládám, že jí je jedno, jestli jsou Vánoce nebo Velikonoce. Prostě když firmy zjistí, že pro lidi nemají práci, tak je propustí. Přesto například Lidovky.cz zprávu o růstu počtu nezaměstnaných nad půl milionu uvedly titulkem Před Vánoci přibylo lidí bez práce. No jo, to budou smutné svátky a asi bez dárků.

Ale je tu dobrá zpráva pro obchodníky. Tedy zejména pro ty internetové. Ti, co jim práce zůstala, asi nakoupí i za ty bez ní. Protože dnešní článek na Aktuálně.cz říká, že Češi otevřeli peněženky (teda nikoho jsem s otevřenou šrajtoflí obíhat neviděl, ale nešť). Podle předběžných statistik nakupují stejně nebo trochu více než před rokem. A černé scénáře, že maloobchod bude letos šetřivým národem bit, se zřejmě nenaplní.

Situaci zřejmě zachraňují ti vyvolení, kteří dostávají třináctý plat. Server platy.cz vykoumal, že jich je sice stále méně, ale bonusový plat jim utěšeně roste. Před čtyřmi lety jej bral každý čtvrtý, teď je to jen 15 procent zaměstnanců. Zato místo 14 tisíc berou v průměru devatenáct. Z průzkumu také vyšlo, že čím vyšší a lépe placenou pozici člověk ve firmě zastává, tím vyšší třináctý plat může očekávat (tak to je opravdu překvápko).

A co s těmito penězi navíc? No jistě utratit. A to nejlépe včera. Protože je tu další santaclausovská zpráva. Češi se poučili od Američanů a už mají svůj Green Monday. Neboli den, kdy se před Vánoci nakupuje nejvíce (zejména pak na internetu). A tento svátek konzumu byl právě 10. prosince. Prý je to tím, že si nějak lidstvo hromadně vzpomene, že je nejvyšší čas, aby dárek zakoupený na internetu stačil dorazit ještě před Štědrým dnem. Já bych teda řekl, že zrovna tento týden je ten, kdy valná část lidí dostává výplatu, takže se vrhne na nakupování. Nemám to ale prozkoumané tak exaktně jako platy.cz bonusové mzdy.

Nicméně je třeba zajásat. Všechny tyto zprávy nám říkají, že Ježíšek přijde a přinese zase jednou bohatou nadílku. Jen se nemůžu tak úplně zbavit pocitu, že média, ač asi ne záměrně, vytvářejí na nás všechny těmito zprávami tlak. Nemáš dárky? Jsi pěkně pozadu, protože už přece nakoupili všichni.


Další komentáře Adama Junka:

DT24

Paragraf příživnictví ožívá

Je libo psí rakvičku?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).