Menu Zavřít

Hummer koupil čínský S-čchuan Tcheng-čung

3. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Od General Motors kupuje legendární značku Hummer čínská společnost S-čchuan Tcheng-čung Heavy Industrial Machinery Company.

Autor: Profit

Prodej se má uzavřít ještě letos a půjde o jednu z největších zámořských akvizic v automobilovém průmuslu ze strany čínského investora. Hummer poputuje do rukou společnosti na výrobu strojírenského vybavení pro stavební a automobilový průmysl.

„Budeme investovat do značky Hummer a jejích výzkumných a vývojových kapacit, což Hummeru umožní lépe uspokojovat poptávku po nových produktech, jako jsou vozy s nižší spotřebou,“ uvedla čínská firma, pro kterou je transakce prvním vstupem do automobilového sektoru.

Deník Aktuálně.cz tak tipoval nového majitele správně jen napůl. Sázeli jsme na jednu z čínských společností, které mají dost hotovosti a zájem o nákup západních automobilek s vyspělou technologií. Tipovali jsme však, že kupcem bude neúspěšný zájemce o Opel, společnost BAIC.

General Motors kupce stále tají

Prodej Hummeru oznámilo včera GM, prodejní cenu ani identitu kupcem ale firma neuvedla. Stalo se tak den poté, co největší automobilka světa vstoupila do řízeného bankrotu.

Firma pouze sdělila, že prodej nejspíš zachrání tři tisíce pracovních míst v USA. Nový investor chce prý dál rozvíjet a budovat značku Hummer a bude pokračovat ve výrobě terénních vozů, uvedl na webových stránkách list The Wall Street Journal.

„Nejsme dnes v pozici, abychom identifikovali kupce,“ řekl výkonný ředitel Fritz Henderson stanici CBS. „Věříme, že kupce je schopný koupi uzavřít,“ naznačil pouze.

Podle GM budoucí majitel plánuje „agresivně financovat“ budoucí produktové programy Hummeru.

„Věřím, že Hummer bude pod novým majitelem globálně prosperovat. A pro GM tento prodej zrychluje obnovení firmy jako štíhlejší, úžeji zaměřené a cenově konkurenceschopnější automobilky,“ sdělil ve svém stanovisku prezident GM pro severní Ameriku Troy Clarke.

Mohutná vozidla Hummer, která byla původně určena pro americkou armádu, se vyrábějí v pobočce GM v americkém Shreveportu.

Záchrana z Číny

Mluvčí GM Nick Richards koncem března prohlásil, že se automobilka dívá na případný prodej Hummeru optimisticky. GM tehdy podle něj jednala se zájemci „z různých částí světa“.

Lákadlem pro investory by kromě továrny mohla být i síť 160 prodejců po celých USA. To ale tehdy pro AP zpochybnil nezávislý automobilový expert Erich Merkle, podle něhož tato síť není pro zahraničního investora dostatečně velká.

CONTENT24

Automobilka oznámila ochotu prodat značku Hummer loni v červnu a podle Merkela se od té doby na přitažlivosti Hummeru pro potenciální investory nic nezměnilo.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).