Menu Zavřít

HSBC: Zahraniční obchod vzroste celosvětově o 73%

13. 10. 2011
Autor: profit

Podle nejnovější studie mezinárodní banky HSBC vzroste zahraniční obchod v následujících 15 letech o 73 %, přičemž se zvýší až o 2 %ročně.

Foto: Profimedia.cz

Objem zahraničního obchodu by se měl dostat ze současných 27,2 bilionu amerických dolarů až na 43,6 bilionu.  Hlavními světovými trhy se stanou Indie, Čína, Egypt, Indonésie a Brazílie. Zvýšení zahraničního obchodu v českém prostředí bude podle prognózy banky HSBC založeno na tradičním exportu automobilů, strojírenských zařízení a především zboží s vyšší přidanou hodnotou, které je závislé na inovaci. Předpokládá se, že se objem zahraničního obchodu v České republice do roku 2025 zvýší oproti současným 242,4 miliardám až na 475,4 miliard dolarů.

 „V příštích pěti letech očekáváme nárůst českého zahraničního obchodu až o 6,3% ročně.  Avšak v globálním měřítku podíl České republiky na světovém obchodu zůstane do roku 2025 pravděpodobně stejný, tedy 0,9 %,“ uvedl Tomáš Nymburský, ředitel exportních finančních služeb HSBC Bank plc – pobočka Praha.“

Hlavní vývozní toky České republiky

BRAND24

V současné době došlo v České republice k zastavení růstu HDP a poklesu na hranici 2,2 %. Toto snížení je dáno celkovým poklesem světové poptávky a nejistotou v eurozóně. „Co se týče českých obchodních partnerů, prim bude hrát stále Německo v návaznosti na reexport do Číny a do dalších rozvíjejících se zemí,“dodává Tomáš Nymburský. „Faktem zůstává, že Česká republika stále disponuje klíčovými sektory výroby, u kterých v příštích letech očekáváme výrazný nárůst poptávky.“

Analytici banky HSBC zdůrazňují, že hlavní pozornost světového obchodu bude v příštích letech upřena na Egypt, Indii, Čínu, Indonésii a Brazílii. Právě tyto země se v budoucnu stanou hlavními destinacemi disponujícími největším množstvím obchodních příležitostí. Velkou roli budou hrát i Spojené arabské emiráty, kde by objem trhu měl do roku 2025 narůst až o 126%.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).