Hrušky, podzimní radost labužníka

15. září 2003, 00:00 - KAROLINA KAMBERSKÁ, styl@profit.cz
15. září 2003, 00:00

KAŽDÉ JÍDLO MÁ SVŮJ ČAS - DOBU, KDY JE NEJČERSTVĚJŠÍ, NEJLAHODNĚJŠÍ, A KDY HO TEDY MILUJEME NEJVÍCE. ZAČÁTEK PODZIMU NÁM NA TALÍŘ SERVÍRUJE HRUŠKY. POKUD UŽ JSTE POZAPOMNĚLI NA OVOCE, KTERÉ JSTE SI VYCHUTNÁVALI NA BABIČČINĚ ZAHRÁDCE, POJĎTE SI NA NĚJ ZNOVU VZPOMENOUT.

Poduste je ve víně a přelijte čokoládou. Mňam!

KAŽDÉ JÍDLO MÁ SVŮJ ČAS - DOBU, KDY JE NEJČERSTVĚJŠÍ, NEJLAHODNĚJŠÍ, A KDY HO TEDY MILUJEME NEJVÍCE. ZAČÁTEK PODZIMU NÁM NA TALÍŘ SERVÍRUJE HRUŠKY. POKUD UŽ JSTE POZAPOMNĚLI NA OVOCE, KTERÉ JSTE SI VYCHUTNÁVALI NA BABIČČINĚ ZAHRÁDCE, POJĎTE SI NA NĚJ ZNOVU VZPOMENOUT.

Hrušky dozrávají zhruba ve stejné době jako jablka (samozřejmě to stejně jako u jablek velmi záleží na druhu), ale pro labužníky mají proti svým rozšířenějším sourozencům mnohé výhody. Jejich chuť není tolik „okoukaná“, mají méně kyselin, jsou tedy jemnější a dají se lépe kombinovat. Navíc, i přes jejich sladkou chuť, se nemusíte příliš obávat o svou linii - cukru mají ve skutečnosti jen o něco málo více než jablka.

DO POVIDEL I S KARAMELEM

Jako každé ovoce i hrušky si nejlépe vychutnáte syrové, čerstvé, voňavé, přímo z mísy na vašem jídelním stole. Pokud ale máte chuť na opravdový gurmánský zážitek, nebojte se experimentů. Hrušky nabízejí celou paletu možností, jak je vhodnou úpravou a kombinací s jinými pochoutkami povýšit do královského stavu. Na trhu i v zahradách najdete mnoho odrůd hrušek - měkčí jsou vhodnější do koláčů a povidel, tvrdší jsou velmi dobře použitelné na oblíbené hruškové dezerty s čokoládou či karamelem. Skvělou odrůdou je například hruška Williamsova, vyhledávaná hlavně pro svou lehce muškátovou kořeněnou příchuť. Klasické hruškové koláče s drobenkou nikdy nezklamou - nemusíte je péci jen tradičně z třeného těsta, vyzkoušejte těsto křehké a do drobenky zakomponujte kokos či plátky mandlí. Hrušková povidla jsou vynikající na zimní linecké (např. mřížkové) koláče. Pokud máte rádi výraznější chuť, potřete těsto před naplněním hruškovými povidly rybízovou marmeládou.

V KOMBINACI S MEDUŇKOU A MÁTOU

Jednoduché dezerty získáte, pokud velké rozpůlené hrušky krátce podusíte v bílém víně a na talíře servírujete s čokoládovou či karamelovou polevou a kopečkem šlehačky (není nutná, pokud chcete, aby pokrm zůstal lehký). Chcete-li zabránit zhnědnutí hrušek, použitých do vašeho dezertu, potřete je stejně jako jablka citronovou šťávou. Používáte při vaření čerstvé bylinky? Ani v případě hrušek se jich nemusíte vzdávat. Jistě vás napadne meduňka, protože její citrónová chuť ji přímo předurčuje ke kombinaci s ovocem. Nebojte se ale použít i mátu, v kombinaci se sladce kořeněnou chutí hrušek je vynikající.

SLADKÉ HRUŠKOVÉ KŘÍŽALY

Vlastníte dům či chalupu na venkově? Letošní úroda hrušek není právě oslnivá, ale přesto se může stát, že stromy vám poskytly více hrušek, než dokáží vaši blízcí sníst v čerstvé stavu. Na skladování ve sklepě není radno spoléhat, hrušky nejsou jablka… Pokud se nebojíte trošky práce navíc, usušte si v troubě nebo v sušičce hruškové křížaly. Postup je velmi jednoduchý i při sušení na plechu - hrušky pokrájejte na měsíčky, které postavíte slupkou dolů. Měly by se vzájemně lehce dotýkat - tím pádem vydrží stát a nepopadat (proto se vám při sušení nepřilepí ke dnu). Sušíme běžným postupem - několik hodin, přerušovaně, při velmi mírné teplotě. Hruškové křížaly jsou vynikající lahůdkou - jsou sladké, jemné, přímo se rozplývají na jazyku. Oslníte jimi návštěvy, a možná vás šokuje, že i vaše děti, zvyklé na průmyslově vyráběné bonbony, vám budou křížaly celou zimu nenápadně krást z plechovky. Tedy pokud jim je nepředhodíte hned první večer - pak si můžete být jistá, že do hodiny bude plechovka prázdná jako po náletu kobylek. Pro dnešek vám ovšem nabízíme i recept na složitější, a proto výlučnější hruškový dezert.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče