Menu Zavřít

Hrozí Řekům účty v dubajských bankách?

9. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Protekcionistický přístup vůči suverénním fondům se setkal s kritikou i souhlasem

Suverénní fondy z Číny, Ruska nebo ze států Perského zálivu vstupují na evropské trhy a začínají projevovat zájem o evropské firmy. Vlády v Evropské unii do konce loňského roku zaujímaly tolerantní stanoviska, která neomezovala aktivity suverénních fondů na trzích členských zemí. Jejich nákupy státních dluhopisů byly naopak velmi vítanými investicemi. V loňském roce však řecká vláda zasáhla vůči postupu největší investiční skupiny v Řecku, Marfin Investment Group, jejímž hlavním akcionářem je bohatý dubajský suverénní fond Dubai Investment Group. Marfin Investment Group (MIG) představuje největší řeckou investiční skupinu, která se od roku 1998 zabývá zejména restrukturalizací a konsolidací bankovního sektoru v Řecku. Řadí se mezi největší investory v jihovýchodní Evropě, zejména v Řecku, Srbsku a v Bulharsku.

Významný akcionář MIG.

V roce 2006 uskutečnil MIG akvizici dvou bank a vytvořil retailovou banku Marfin Popular Bank. Tím se stal jednou z největších retailových sítí bank v Řecku a na Kypru. Ve stejném roce získal v MIG podíl významný akcionář - suverénní fond Dubai Investment Group. Tento suverénní fond je investičním nástrojem vlády Spojených arabských emirátů. Obchoduje zejména v oblasti nemovitostí a vlastní také 40 procent ve státem řízené Bank Islam v Malajsii, která patří mezi hlavní muslimské banky v regionu a řídí se právem šaría. Zakazuje úroky z investic a nepřijímá peníze plynoucí z obchodu s alkoholem, tabákem, zbraněmi nebo vepřovým.

Kroky dubajského fondu.

Dubajský fond nakoupil akcie MIG v hodnotě šestnácti procent společně s podílem 19,9 procenta v Marfin Popular Bank. Do budoucna zamýšlí Dubai Investment Group získat dvacetiprocentní podíl v MIG a svou účast v Marfin Popular Bank zvýšit na 30 procent. MIG se může pochlubit velkorysou akviziční politikou, kterou uskutečňuje v oblasti jihovýchodní Evropy. Do současné doby vlastní MIG na řeckém trhu 80 procent v potravinářské firmě Vivartia, 18,4 v telekomunikační společnosti OTE, 56 v Attice, zajišťující trajektovou dopravu, a 15,7 procent v Singular Logic, zabývající se informačními technologiemi. Z výčtu podílů v jednotlivých společnostech lze sledovat průřez odvětvími, ve kterých je dubajský fond zprostředkovaně aktivní.
V loňském roce získala MIG prostřednictvím úpisu nových akcií na aténské burze prostředky ve výši 5,2 miliardy eur, což se stalo největší veřejnou nabídkou akcií evropského soukromého investičního fondu. Následně MIG oznámil investiční strategii, během níž chce investovat 80 procent těchto zdrojů do konce ledna roku 2008, a to prostřednictvím akvizic společností v regionu.

Střet s řeckou vládou.

Činnost MIG začala být monitorována ve chvíli, kdy se dostala do střetu se zájmy řecké vlády. Jako problematická se ukázala snaha MIG navýšit podíl v řecké telekomunikační společnosti OTE (Hellenic Telecommunication Organization - OTE) z 18,4 na dvacet procent v prosinci loňského roku. Tímto krokem by MIG jako druhý největší akcionář po státu v OTE získal větší vliv na jeho chod a měl zároveň nárok na místo v představenstvu. Dubajský suverénní fond by tedy mohl nepřímo ovládat chod společnosti, v níž stát vlastní 28 procent. MIG vysvětluje nákup akcií OTE jako snahu o získání více informací o strategických rozhodnutích představenstva, které dle MIG nekonzultuje s akcionáři a nejedná vůči nim transparentně.

Razantní přístup.

Řecká vláda zvolila jako řešení velmi razantní přístup. Řecký ministr financí Georgios Alogoskoufis na počátku prosince 2007 představil novelu zákona, která pozastavila privatizaci OTE a pokus MIG o vytvoření lepší rozhodovací pozice ve společnosti. Zákon zabraňuje jakémukoli soukromému investorovi získat podíl větší než 19,99 procenta ve státem kontrolované společnosti, která má pro Řecko strategický význam. Alogoskoufis dále uvedl, že investor musí žádat o povolení na ministerstvu financí v případě překročení procentní hranice. Toto nařízení znemožňuje MIG nepřátelské převzetí společnosti OTE, přestože vedení společnosti nikdy nenaznačilo podobné záměry. Viceprezident Marfin Investment Group Andreas Vgenopolous na tiskové konferenci zdůraznil, že MIG již dříve uzavřel s řeckou vládou akcionářskou dohodu o nezvýšení podílu v OTE nad dvacet procent, který by mu rozšířil hlasovací práva ve společnosti. Vgenopolous nicméně označil zákon za nešťastný krok, který neprospěje řecké ekonomice.

BRAND24

Nepřípustný zásah.

Novela by měla v Řecku nastavit přísnější rámec podmínek privatizace. Spíše protekcionistický přístup se setkal s kritikou i se souhlasem řecké veřejnosti. Některá občanská sdružení odeslala stížnost evropskému komisaři pro hospodářskou soutěž Charlesi McCreevymu a označila zákon za „nepřípustný zásah do tržní ekonomiky“. V současné době nelze určit, zda suverénní fondy a jejich agresivní investiční strategie představují nebezpečí pro evropské trhy. Jejich zájem o účast v evropských společnostech nadále poroste. Do budoucna není řešením omezovat aktivity suverénních fondů, ale spíše žádat jejich větší transparentnost a komunikaci s vládami států.

Popisek: Dubaj útočí. Suverénní fond Dubai Investment Group má dnes podíl 19,9 procent v řecké retailové bance Marfin Popular Bank ze skupiny Marfin Investment Group. V budoucnu chce svůj podíl zvýšit na 30 procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).