Menu Zavřít

Hrozí nedostatek správců?

10. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Zkoušky zajišťující odbornou kvalifikaci zatím složilo pouze 30 osob

České republice příští rok hrozí, že nebude mít dostatek kvalifikovaných insolvenčních správců. Od 1. ledna 2010 totiž bude podmínkou výkonu této funkce složení speciální zkoušky, jež má zajistit odbornou kvalifikaci. Zatím však zkoušku úspěšně složilo pouhých třicet insolvenčních správců. Pojišťovna Euler Hermes Čescob přitom odhaduje, že počet prohlášených insolvenčních řízení letos v Česku vzroste zhruba o 15 procent na více než 1500 případů.
Vedoucí partner pražské kanceláře právnické společnosti Clifford Chance Vlad Petrus týdeníku EURO řekl, že sice neexistuje žádná empirická zkušenost, kolik správců by bylo na takové množství insolvenčních řízení potřeba, počet dosud složených zkoušek však považuje za alarmující. „Je to číslo samozřejmě směšně malé na to, že od 1. ledna 2010 bude složení zkoušek základním předpokladem k tomu, aby funkce mohla být vykonávána.“
Ministerstvo spravedlnosti zatím obavy z nedostatku kvalifikovaných správců nesdílí a odhaduje, že v průběhu letošního roku bude zájem o zkoušky dostatečný. Přesto se připravuje i na opačnou variantu. „Pokud se přibližně v polovině roku ukáže, že zájem uchazečů nepokryje potřebu insolvenčních správců, bude třeba najít řešení, které k optimalizaci na poli insolvenčních řízení povede,“ uvedla Jitka Zinke z ministerstva spravedlnosti. V krajní nouzi existuje podle ní možnost, že předseda soudu jmenuje insolvenčním správcem prokazatelného odborníka, který nebude mít povinnost skládat zkoušku. To je podle Petruse z Clifford Chance sice možné řešení, existuje však riziko mizerně vedeného insolvenčního řízení.
Nový insolvenční zákon, který nahradil několikrát pozměňovaný a nevyhovující zákon o konkurzu a vyrovnání, má Česká republika od 1. ledna 2008. V seznamu insolvenčních správců je nyní zapsáno zhruba 3500 osob.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).