Hrncem do píp

27. března 2009, 20:10 - Petr Bušta
27. března 2009, 20:10

Euro Light

Jestli se inspirovali u Gordona Ramsaye nebo u Davida Ratha, je nakonec lhostejné. Oba po svém dokumentují zhrubnutí a banalizaci veřejného prostoru. Tak dlouho si divák žádal pořádného kuchařského pořadu bez žvatlání a la Vochomůrka či jiného hereckého natřásání, až se mu dostalo Babici s Pohlreichem. Chraň bůh, že bych je snad chtěl srovnávat. Váhové kategorie jsou evidentní. Styl bulváru je však tentýž.
Zatímco samozvaný mistr Jiří Babica na Nově vrší nesmysl na nesmysl a zakrývá to nejširšími kuchařskými rameny na světě, skutečný guru Zdeněk Pohlreich věren své nekonvenční povaze vykládá banální samozřejmosti slovníkem pražské ulice krátce před svítáním, až se vypípávačům na Primě zavařují zvukařské pulty. Nejpeprnější hlášky šéfkuchaře Imperialu otisknout nelze, a tak už zbývají jen závěry, které vskutku objevují nové kontinenty. Že suroviny mají být čerstvé, vysokou kvalitu nepořídíte nejlevněji, že půlka restauratérů jsou loupežníci a neumětelové a host, který jim věří, je blbec.
Zato výroky páně Babicovy se šířením po internetu stávají klasickými. Jen několik ukázek: „Tvrdý játro neni tak dobrý jak měkký játro.“ „Kurkuma je japonskej šafrán, kterej se používá kupodivu v Indii. Je to v podstatě takový barvivo. Ale blíží se to samozřejmě ke kari“. „Mozarella je takovej sýr bez chuti a bez zápachu. Ale je dost populární. Lidi, který hubnou, ho maj rádi.“ „Kdo nemá žampiony, tak ať si tam dá nějaký jiný houby. A teď důležitý, kdo nemá žádný houby, tak ať si tam nedává vůbec žádný houby.“ „Pakliže budete mít štěstí jako já, že váš manžel, babička nebo dcera byli na rybách a přinesli kombinaci lososa, tresky a sumce, což se samozřejmě může podařit…“ Nýmand Babica i šampion Pohlreich mají ovšem něco společného. Na rozdíl od show takového Jamieho Olivera si z jejich slovní kanonády divák moc neodnese. Nedozví se, kde v Česku sehnat kvalitní rajčata, jak je to s izraelskou petrželkou, jak udělat jehněčí, aby se rozplývalo jako masíčko z nemluvněte, ani které bylinky se fakt nemají kombinovat. Jen hodně pokřiku, který nahrazuje vzrušující fakta. O jemném umění kulinářském ani nemluvě. V tom se podobají přenosům z Parlamentu. Chlívek, lihovar a Pandrhola vládnou i nad našimi hrnci.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
3x z poradny: vytýkací dopis, jak čerpat dovolenou, daň z příjmu
Státní dluh USA, Činy, Ruska a dalších zemí. Kolik dluží domácnosti a firmy?
O prázdninách projedete méně. Benzín i nafta pořád zlevňují
Zákaz kožešinových farem ročně ušetří život více jak 20 000 zvířat, ale senátoři ho nechtěli schválit
Hypotéky 2017: Regulace má za důsledek unifikaci hypoték
Auta
10 nejrizikovějších ojetin, kterým je lepší se zdaleka…
Audi, BMW a Mercedes upraví software milionům starších dieselů. Kvůli emisím
Nástupce Bugatti Chiron bude muset přejít na elektřinu. Bez ní by už nezrychlil
Test motocyklu BMW S 1000 XR: Superbike na chůdách
Kvíz na pátek: Poznáte značku a model auta podle obrázku?
Technologie
Cnews FM: Přenos čísla do 10 dnů a dva noví operátoři [podcast]
Při instalaci nových hlavních verzí Windows 10 se zkrátí doba, kdy zařízení nelze používat
Alza to s elektromobily myslí vážně. Přidává další modely, nabídne levnější vozy i dodávky
AdwCleaner 7.0 odhalí více breberek a skenuje rychleji
Projekt otevřeného ne-x86 počítače žije. Talos II bude ještě letos, s IBM Power9 a za míň
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít