Menu Zavřít

Hrdá odejde z čela České pošty ke konci února

4. 2. 2011
Autor: profit

Šéfka České pošty Marcela Hrdá odejde z funkce ke konci února. Ministr vnitra Radek John jí vyčítá nekoncepčnost, rušení poboček a podcenění přípravy na transformaci pošty ze státního podniku na akciovou společnost.

Foto: Jakub Stadler

John to dnes oznámil v tiskové zprávě. Nového generálního ředitele má vybrat výběrová komise. Hrdá pro ČTK pouze uvedla, že s Johnem jedná o své budoucnosti v České poště. “Jednám o ukončení činnosti generální ředitelky Marcely Hrdé na základě její žádosti ukončit spolupráci dohodou ke dni 28. února 2011. Zároveň připravuji nezávislé výběrové řízení na pozici generálního ředitele České pošty,“ uvedl John v prohlášení. Dohoda o ukončení spolupráce má být podle mluvčího ministerstva Vladimíra Řepky podepsána během několika dnů.

Manažer státem vlastněné firmy musí být připraven na to, že se jeho pozice může změnit každým okamžikem. Jsem ráda, že nyní má Česká pošta za sebou velice úspěšný rok, v jehož průběhu se podařilo významně ušetřit v oblasti nákladů, rozpohybovat obchod a definovat dlouhodobou vizi České pošty. V roce 2010 jsme měli neočekávaně dobré výsledky, a to je ta nejlepší vizitka celého managementu,“ zdůraznila generální ředitelka České pošty Marcela Hrdá.

Výběrové řízení na pozici generálního ředitele chce ministr vypsat v nejbližších dnech. Současně chce začít řešit personální otázky v nižším managementu. Výběrovou komisi chce John sestavit z odborníků. Hodlá oslovit například náměstka ministerstva financí Zdeňka Zajíčka, který v minulosti mimo jiné vedl dozorčí radu pošty. “Složení výběrové komise budu konzultovat s premiérem Nečasem, abychom hned od počátku předešli jakýmkoliv pochybnostem,“ uvedl John.

Možným nástupcem Hrdé by mohl být podle neoficiálních informací výkonný ředitel pošty pro rozvoj podnikání Miloslav Rut. Ten dříve vedl například českou pobočku Cisco nebo výrobce počítačů Foxconn. Jako o generálním řediteli se o něm hovořilo již před dvěma lety.

Zájmy ministerstva vnitra jako zakladatele České pošty má ode dneška zastupovat ekonomický náměstek ministra Jiří Franc. Ten se již zabýval stabilizací rozpočtů resortu vnitra, policistů a hasičů v podmínkách krizového řízení.

Ministr uvedl, že kvůli nekoncepčnosti nynějšího vedení odmítl střednědobý plán pro poštu do roku 2015. Podle Johna plánu chybí promyšlená strategie podniku v situaci razantního poklesu poptávky po listovních službách. Rušení poboček je podle ministra dosud spíše vedeno okamžitým ekonomickým tlakem, a ne promyšlenou strategií. Rušení nectí potřeby podniku a reálně hrozilo, že by pošta přišla o svou devizu v podobě husté pobočkové sítě. Navíc vedení málo komunikovalo s obcemi, uvedl John.

Navíc podle ministra vedení pošty podceňuje přípravu na transformaci ze státního podniku na akciovou společnost tak, aby Česká pošta byla připravena na liberalizaci poštovního trhu po roce 2013.

CONTENT24

Hrdou do čela pošty na konci roku 2009 jmenoval ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). Před tím čtyři roky působila ve vrcholových pozicích ve společnosti Letiště Praha.

Poště loni klesl zisk před zdaněním z předchozích 661 milionů na 250 až 280 milionů. Firma s 34.400 zaměstnanci a 3350 pobočkami chce letos investovat 2,275 miliardy korun, což je o jednu miliardu více než loni.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).